Srbija ponovo poskupljuje struju i plin građanima

Autor: N.D. Objavljeno: 22.11.2022. 🕜 12:54 Lokacija: Beograd (Srbija)

Srbi štede struju a ona ponovo poskupljuje, baš kao i plin

Srpska ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović, na svom je Instagram profilu objavila novo poskupljenje energenata. U postu objavljenom u nedjelju najavila je kako će od 2023. struja biti skuplja za manje od 10%, odnosno manje od 2,56 eura mjesečno za prosječno kućanstvo. Država će nastaviti s poticajima pa će cijena električne energije u Srbiji biti i dalje među najnižim u Europi. Plin će od sljedeće godine biti skuplji za 11%. 

Ministrica Đedović podsjeća pratioce njezinog Instagram kanala da će odgovornim ponašanjem i smanjenjem potrošnje, ostvariti popust za račune do 30 posto. “U uvjetima svjetske energetske krize moramo donositi mjere za sigurnu i kontinuiranu opskrbu”, objašnjava ministrica na svom neobičnom kanalu objave. 

Na struji se štedi

U Srbiji je posljednje poskupljenje struje za 6,5% i plina za 9% bilo u rujnu. Srbi, koji i dalje uživaju najpovoljniju cijenu električne energije u odnosu na zemlje EU-27, ipak smanjuju potrošnju. Direktor opskrbe električnom energijom u podružnici "EPS Opskrba" Aleksandar Bjeličić rekao je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a da je od 3,37 milijuna kućanstava njih 45% smanjilo potrošnju u listopadu 2022. u odnosu na listopad 2021. 

Ukupna potrošnja u listopadu 2022. manja je za 11% u odnosu na listopad 2021., a kod kućanstava je taj postotak 13% (ili 145 mil. kWh). Istaknuo je da su najveće uštede ostvarene u Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Subotici i Zrenjaninu, a kupci su odgovorni i naplata je na jako visokih 98 ​%, navodi RTS.

TAGOVI