EPCG izvozi viškove električne energije

Autor: B.O. Objavljeno: 23.11.2022. 🕜 08:23 Lokacija: Nikšić (Crna Gora)

Izvoz se trenutačno kreće od pet do sedam GW h dnevno

Nakon nezapamćenih sušnih razdoblja i poremećaja na tržištu električne energije, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je krenula s izvozom viškova koji su nastali zahvaljujući povoljnom hidrološkom valu. EPCG trenutačno izvozi od pet do sedam GW h dnevno, odgovora prihodu od milijun do 1,5 milijuna eura dnevno. Izvozni trend se očekuje u narednih pet mjeseci, a u skladu s tim i desetine milijuna prihoda. 

Ogroman uvoz tijekom ljetnih mjeseci, više od 100 milijuna eura, koji je uzrokovao poslovni minus, bit će u nadolazećim mjesecima anuliran te će tvrtka ostvariti prihod. 

Posljednji kišni val je poboljšao razine u akumulacijama, tako da su stanja akumulacija i HE Perućica i HE Piva veće za po 21 GW h. Hidroelektrana Perućica proizvodi električnu energiju punom snagom jer su dotoci Zete iznad instaliranog protoka elektrane. 

"EPCG je u vremenu globalne energetske krize u potpunosti ostvarila svoju zakonsku obvezu uredne, kontinuirane i stabilne opskrbe građana i gospodarstva, pritom ne povećavajući cijene, održavajući rekorde u naplati i broju redovnih platiša i osiguravajući popuste na račune. Građani Crne Gore imali su cijenu struje koja je među najnižim u Europi. EPCG se, također, izdvaja od drugih regionalnih i europskih energetskih kompanija po tome što je potpuno samostalno, bez intervencija države i korigiranja cijena cjelokupni teret energetske krize iznijela na svojim leđima, bez dana restrikcija ili energetske nestabilnosti u državi, na što smo posebice ponosni u kompaniji", objavljeno je na stranicama EPCG-a.

TAGOVI