Poznato je više detalja kako G7 namjerava blokirati rusku naftu

Autor: N.D. Objavljeno: 24.11.2022. 🕜 09:49 Lokacija: Washington (SAD)

Nafta s podrijetlom iz druge zemlje, koja prolazi kroz Rusiju neće biti obuhvaćena ograničenjem

Nove smjernice koje je izdalo Ministarstvo financija SAD-a daju više detalja složenom planu Europske unije, zemalja G7 i Australije da ograniče cijenu ruske nafte počevši od 5. prosinca. S ciljem da liši Moskvu premije za profit na naftu, plan ograničenja cijena je mjesecima ostavljao pružatelje usluga brodskog prijevoza zbunjenima oko toga kojih će se specifičnih pravila morati pridržavati kako bi izbjegli sankcije

Nove smjernice Ureda za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva financija SAD-a odgovaraju na nekoliko ključnih pitanja, uključujući kada će ograničenja stupiti na snagu i koje će vrste scenarija i tvrtke biti vezane za njih. Međutim, najvažnije je da smjernice još ne navode kolika će biti gornja cijena, nešto o čemu Sjedinjene Države još uvijek raspravljaju sa svojim partnerima. 

Kako od 5. prosinca

Međutim, smjernice su jasno pokazale da će ograničenje biti na osnovi franko broda (FOB), što znači da troškovi otpreme, prijevoza, carine i osiguranja nisu uključeni. "Iako su otprema i osiguranje pokrivene usluge, ti se troškovi razlikuju od gornje granice cijene ruske nafte", navodi se u smjernicama. Naftni tereti utovareni prije 05:01 EST (05:01 GMT) 5. prosinca i pristali prije 12. siječnja neće biti obuhvaćeni politikom ograničenja cijena, rekao je OFAC. 

Ovo daje razdoblje odgode za terete kupljene iznad gornje granice prije 5. prosinca da stignu do svojih odredišta na često dugim pomorskim putovanjima. Međutim, svaki teret kupljen ili usidreno nakon tog vremena morat će se pridržavati gornje granice cijene. Osim toga, ograničenje cijene odnosi se samo na prvu "iskrcanu" prodaju izvan Rusije, što znači prvu točku na kojoj teret dolazi na obalu. Ako se nafta preproda na kopnu nakon te točke, može se prodati iznad gornje granice. 

Nafta koja prolazi kroz Rusiju

Smjernice, međutim, jasno pokazuju da ako se teret vrati u more, a da nije bio značajno pretvoren na kopnu izvan Rusije – kao što je rafiniranje u gorivo – on ponovno potpada pod ograničenje cijena. Nafta s certifikatom podrijetlom iz druge zemlje, ali koja prolazi kroz Rusiju i iskrcava se iz Rusije, neće biti obuhvaćena ograničenjem, rekao je OFAC, navodeći kazahstanski izvoz nafte preko crnomorskog terminala Kaspijskog naftovodnog konzorcija (CPC). 

Nova smjernica neće dopustiti američkim tvrtkama da uvoze rusku naftu, rekao je OFAC, ističući da američka zabrana uvedena u ožujku nakon ruske invazije na Ukrajinu ostaje na snazi. No smjernice su istaknule da američke trgovačke tvrtke mogu biti uključene u prodaju drugim odredištima sve dok se pridržavaju pravila o ograničenju cijena. 

U potezu koji bi također mogao utješiti neke igrače u globalnoj pomorskoj industriji, smjernice su dalje skicirale koje bi vrste tvrtki bile obvezne sudjelovati u planu ograničenja. Oni uključuju trgovačke i robne posrednike te tvrtke uključene u financiranje, otpremu, osiguranje, označavanje i carinsko posredovanje. Sudionici koji pružaju samo osiguranje za članove posade i njihovu medicinsku skrb ili pregled i pilotažu naftnih tankera neće biti predmetom politike sankcija. Brodarske kompanije su bile zabrinute da će piloti bili obuhvaćeni ograničenjima, što je moglo povećati šanse za nesreće na zamršenim plovnim putovima.

TAGOVI