Bilas: Hrvatska treba FER, ali i FER treba Hrvatsku

Autor: B.O. Objavljeno: 25.11.2022. 🕜 14:35 Lokacija: Zagreb

Dan Fakulteta elektrotehnike i računarstva

Najveće obrazovno, istraživačko i inovacijsko središte u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj, Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), svečano je obilježio Dan fakulteta. Široj javnosti prvi se puta obratio novoizabrani dekan, prof. dr. sc. Vedran Bilas, predstavivši viziju FER-a za koju je dobio podršku Fakultetskoga vijeća. 

Dekan je istaknuo kako ustanovi poput FER-a za nesmetan razvoj trebaju unaprjeđenje istraživačko-razvojno-inovacijske aktivnosti uz potporu države. 

"Studij na FER-u biraju izvrsni hrvatski maturanti. Od 650 brucoša, 500 ih je među 1000 najboljih na ispitu više razine matematike i fizike na državnoj maturi. Rijetki su fakulteti poput FER-a koji bi mogli upisati dvostruko veći broj izvrsnih studenata. Toliko ih, naime, odabire FER kao prvi izbor za upis. Da bismo i još nekima od njih dali priliku da studiraju na FER-u trebamo i prostorno proširenje", poručio je. 

Kao poslanje FER-a istaknuo je suradnju s hrvatskom industrijom, što se može mjeriti brojem zajedničkih projekata s kojima se želi dodatno podići razina konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva. Samo iz programa IRI, odnosno istraživanja, razvoja i inovacija FER provodi više od 60 projekata, dok je ukupan broj aktivnih projekata daleko veći – čak 223.

 

Liga prvaka 

"Računamo da zaslužujemo mjesto među infrastrukturnim projektima koji će dobiti financiranje iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a za to se kvalificiramo jer imamo profesore među dva posto najcitiranijih na svijetu u području umjetne inteligencije, energetike i elektromehaničke pretvorbe. Kao predvodnici, često ispred svoga vremena, koji put možemo kritizirati, ali istodobno ćemo kao inženjeri uvijek ponuditi realna rješenja. Uvijek ćemo biti spremni pomoći, surađivati te dijeliti znanje i iskustvo. Želimo uspjeti zajedno, a ne usprkos", rekao je. 

Sportskim rječnikom, naglasio je, FER je postavio visoke standarde, igra Ligu prvaka i želi potvrdu te kvalitete vidjeti na međunarodnim rang ljestvicama. 

"Naši prioriteti u čijoj provedbi trebamo suradnju i potporu države su – žurna obnova, proširenje infrastrukture i iskorak u novi inovacijski kampus te mjesto među najboljim fakultetima ove vrste na svijetu, za što nam je, između ostalog, potrebna i jaka hrvatska industrija. Našim vrijednostima, radom i odnosom činimo FER svjetlom naše profesije, poslovne zajednice i cijeloga društva. Cijela FER-ova obitelj studenata, zaposlenika, i svih koji su stekli obrazovanje na FER-u je snaga koja pokreće i unapređuje Hrvatsku! Pozivam vas na potporu i suradnju da taj potencijal u cijelosti ostvarimo zajedno. Hrvatska treba FER, ali i FER treba Hrvatsku!", izjavio je.

 

Važne poruke 

Svečanosti Dana FER-a su prisustvovali brojni uzvanici, predstavnici vlasti, znanstvenih, obrazovnih i vojnih institucija te gospodarstva, među njima i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i saborski zastupnik Miro Totgergeli, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, admiral Robert Hranj i rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić

Istaknute su važne poruke s ciljem poticanja daljnjeg rada znanstvenika i inženjera, najuspješnijim studentima uručene su nagrade, a svečanost se nastavlja i sutra, Danom otvorenih vrata, izvijestio je FER.

TAGOVI