Slovenija oporezuje prihode energetskih kompanija

Autor: N.D. Objavljeno: 24.11.2022. 🕜 09:37 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Čarobna granica je 180 EUR/MWh

Slovenska Vlada je predstavila nacrt zakona kojim bi se energetskim tvrtkama 2022. i 2023. nametnuo porez na iznenadnu dobit za subvencioniranje obnovljivih izvora energije i financiranje mjera za smanjenje potražnje za električnom energijom tijekom vršnih razdoblja. 

Prema prijedlogu, svaki prihod veći od 180 EUR/MWh električne energije proizvedene u Sloveniji i prodane na veleprodajnom tržištu usmjeravao bi se u državni proračun. Proizvođači čiji proizvodni troškovi premašuju 180 EUR/MWh bili bi izuzeti, kao i električna energija proizvedena korištenjem prirodnog plina i malim postrojenjima s vršnom snagom ispod 500 kW. 

Naknada solidarnosti

Porez na nepredviđenu dobit također bi bio nametnut tvrtkama koje proizvode i prerađuju sirovu naftu i prirodni plin u Sloveniji, zbog čega bi plaćale "naknadu solidarnosti" za 2022. i 2023., definiranu kao razlika između dobiti poduzeća u 2022. ili 2023. i prosječne dobiti u 2018. -2021 pomnoženo faktorom 1,2. Velika većina proiazvođača primarne energije u Sloveniji, što uključuje gotovo cijeli elektroenergetski sektor, u djelomičnom je ili potpunom vlasništvu države. Porez na nepredviđenu dobit povezan je s nizom mjera osmišljenih za smanjenje potražnje u razdobljima najveće potrošnje za najmanje 5% tijekom zime, javlja STA.

Slovenski premijer Robert Golob naglasio je da će novac od dobivenih poreza iskoristiti za poticanje obnovljivaca i finanaciranje mjera za smanjenje potražnje za električnom energijom tijekom vršne potrošnje. Krajem rujna Golob je rekao da će borba s energetskom krizom sljedeće godine koštati Sloveniju pet mlrd. eura. 

TAGOVI