Equinor s partnerima ulaže ogroman novac u Arktik

Autor: N.D. Objavljeno: 23.11.2022. 🕜 11:25 Lokacija: Oslo (Norveška)

Polje u Norveškom moru dobra je vijest za opskrbu Europe

Norveški Equinor i njegovi partneri objavili su da će uložiti 14,8 milijardi norveških kruna (odnosno 1,44 milijarde USD) u razvoj nalazišta plina Irpa u Norveškom moru. Podmorski projekt ima za cilj proizvesti oko 20 milijardi kubičnih metara prirodnog plina za izvoz u Europu preko platforme Aasta Hansteen nekih 80 kilometara  istočno od Irpe, pokazao je razvojni plan partnerstva. Dubina vode od oko 1.300 metara čini Irpu, prije poznatu kao Asterix, jednim od najdubljih nalazišta koja su se razvijala u Norveškom moru i četvrtim naftnim poljem u zemlji sjeverno od Arktičkog kruga. 

"Razvoj Irpe koristit će raspoložive kapacitete obrade na platformi Hansteen kada proizvodnja postupno bude opadala i istovremeno pridonijeti produljenju vijeka trajanja polja Hansteen", priopćilo je norveško ministarstvo energetike. Očekuje se da će proizvodnja započeti u zadnjem kvartalu 2026. i trajati do 2039., pokazao je plan razvoja. Nije odmah bilo jasno koliko se plina može crpiti svaki dan na vrhuncu proizvodnje. 

Equinor, operater polja, ima 51% udjela u licenci Irpa, s tim da Petoro u državnom vlasništvu drži 20%, Wintershall Dea 19% i Shell 10%, javlja Reuters.

TAGOVI