S ograničenjem cijene ili ne, ruskom naftom se ionako trguje uz popuste

Autor: N.D. Objavljeno: 28.11.2022. 🕜 14:48 Lokacija: Moskva (Rusija)

Zapadni plan o ograničenju cijena ruske nafte mogao bi se pokazati neuspješnim

Europska unija i G7 zemlje još raspravlja o ograničenju cijene ruske nafte i to na razini između 65 i 70 dolara po barelu, razini koja bi bila velikodušnija prema Moskvi nego što su mnogi očekivali. Raspon je znatno iznad ruskih troškova proizvodnje i veći nego što su pojedine zemlje tražile. Primjerice ukrajinski predsjednik založio se za ograničenje na 30 do 40 USD/bl. Uzgred, naftom tipa brent trenutno se trguje po 84 USD/bl, dok Rusija naftom tipa Ural trguje po 66 USD/bl. Europske zemlje neće moći kupovati rusku naftu, osim onih koje su izuzete iz embarga, gdje isporuke stižu naftovodima, kao što su Mađarska i Slovačka, ai Hrvatska je dobila izuzeće za plinsko ulje.

Budući da Rusija već prodaje svoju sirovu naftnu po jeftinijim cijenama, gornja bi granica mogla imati minimalan utjecaj na trgovinu, smatraju analitičari. 

Naime, Rusija je prošli tjedan poručila da vjerojatno neće prodavati plin i naftu zemljama koje podržavaju uvođenje ograničenja cijena ruskih energenata. Kremlj je tako signalizirao da planira uzvratiti državama koje žele nametnuti ograničenje cijena ruske nafte. Trenutno j teško je točno odrediti koliko visoka ili niska bi trebala biti gornja cijena jer, kako stvari stoje, Rusija već prodaje sirovu naftu uz velike popuste. Veliki kupci poput Kine i Indije licitiraju za rusku sirovu naftu za oko 25 dolara niže od cijena Brent-a, ili oko 60 USD. 

Pregovori o boljoj cijeni

Oni i drugi kupci u Aziji neće se osjećati obveznima obvezati se na ograničenje cijene jer ono možda neće biti niže od onoga što trenutno plaćaju. "To sugerira da ruski kupci mogu pregovarati o vrlo povoljnim uvjetima s ruskim naftnim kompanijama, koje moraju prodati kako bi održale poslovanje", rekao je Gregory Brew za Insider. Zbog toga je moguće da zapadni plan o ograničenju cijena na kraju ne uspije, a najuočljiviji rezultat je da će kupci u Aziji ponuditi niže cijene ruske nafte. 

Višoj naftnoj analitičarki Energy Aspects, Livii Gallarati, ideja o ograničenju cijena mogla bi se pokazati spornom jer je Moskva mjesecima upozoravala da neće trgovati ni s jednom nacijom koja se toga pridržava. "Mislimo da će se Rusi držati svoje riječi u vezi s tim jer, na neki način, pristanak na ograničenje cijena zapravo predstavlja presedan za kupce koji odlučuju po kojoj će cijeni kupovati robu", kaže Gallarati za Insider. 

Bez drame na tržištu

Jedini poticaj azijskim kupcima da sudjeluju u ograničenju cijena je da zadrže pristup europskim uslugama dostave i osiguranja, rekla je. Ali nema jamstva da europske tvrtke uopće žele rukovati bilo kakvom ruskom naftom. Unatoč tome, prema njezinom mišljenju, tržišta nafte vjerojatno neće dramatično reagirati na ograničenje cijena. 

 "Ako bi Rusija nastavila s prodajom na razini na kojoj prodaje danas, onda nijedna zemlja zapravo ne mora službeno prihvatiti ograničenje cijena jer ionako dobivaju taj popust", rekla je. Iduće nedjelje Rusija se sastaje s članicama OPEC+ grupe da rasprave proizvodnu politiku. 

TAGOVI