Američki Zakon o inflaciji opasno prijeti europskoj zelenoj industriji

Autor: N. Domazet Objavljeno: 01.12.2022. 🕜 08:59 Lokacija: Washington (SAD)

Protekcionistički zid niče između SAD-a i EU-a koja nema pregovarača ni oko rata ni oko ekonomije

Joe Biden Zakon o smanjivanju inflacijerata
 
Jer, proizvodi iz EU više neće biti konkurentni tako da se već vidi namjera BASF-a, najvećeg europskog proizvođača u kemijskoj industriji, da svoje pogone izmjesti iz Europe. Bijela kuća već je komunicirala da zakon "predstavlja značajne prilike za europske tvrtke i korist za energetsku sigurnost EU-a, te da će zakon pridonijeti rastu čiste energije globalno". Da, ali na račun industrije u Europi, koju se pritišće skupim energijom i nameće joj se obveza štednje plina, te brojna ekološka davanja. 
 
Razjedinjena Europa
 
Dosadašnji apeli faktički razjedinjene Europske unije - koja zapravo nema političkog vodstva i pregovarača koji će istupiti ispred cijelog bloka - da modificira zakon ili sklopi trgovinski sporazum s EU, nisu urodili plodom. Umjesto toga, SAD poručuje Europi, izmorenoj posljedicama pandemije i rata u Ukrajini, da i sama počne subvencionirati svoju industriju. Mnogi hitno pozivaju EU i Europsku komisiju da hitno progura vlastiti paket subvencija kako bi zaštitila osjetljive industrije, a njemački ministar gospodarstva Habeck upozorava da SAD u nekim dijelovima krši pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO).
 
U državnički posjet u Washington kako bi proslavili američko-francusko prijateljstvo, jučer je stigao francuski predsjednik Emanuel Macron da se založi za francusku industriju. Macron je otvoreno više puta je rekao da neće stajati po strani i gledati kako Amerikanci i Kinezi provode, kako je rekao "superagresivnu politiku državnih subvencija prema francuskim tvrtkama". Njegove izjave su sve samo ne diplomatski umotane, što ukazuje da je "dogorilo do noktiju" između SAD-a i EU, koja SAD stalno naziva prijateljskom zemljom i od koje očekuje dobavu superskupog LNG-a (četiri puta skupljeg nego što je plin u SAD-u), kojim će zamijeniti jeftiniji ruski plin. Odluka će, rekao je, "fragmentirati Zapad i napravili telike razlike između SAD-a i EU-a, jer investitori iz SAD-a više neće investirati u EU-u".
 
Subvencijama protiv subvencija - do kada i po koju cijenu
 
"Ne želim postati tržište za američke proizvode jer imam potpuno iste proizvode kao i vi. Imam srednju klasu (koja mora) raditi i ljude koji moraju pronaći posao. A posljedica IRA-e je da možete riješite svoj problem, ali ćete moj učiniti još gorim. Žao mi je što sam tako izravan", rekao je Emmanuel Macron. S druge strane, Washington, izgleda, nema ništa protiv toga da se Bruxelles protiv vatre bori vatrom. Naprotiv, američki trgovinski predstavnik potaknuo je Bruxelles da učini isto što i Bidenova administracija i pojača financijsku potporu kako bi Europa postala manje ovisna o stranim dobavljačima. Macron je novinarima rekao da Francuska i SAD trebaju udružiti snage za reformu MMF-a kako bi se novac usmjerio iu zemlje pogođene klimatskim promjenama. Posjetio je i NASA-u jer "je svemir novo mjesto sukoba" gdje bi dvije zemlje mogle surađivati.
 
 Ako Macronova kampanja propadne, Europljani će se suočiti s teškim izborom: krenuti putem protekcionizma i riskirati u trci za subvencije koje si teško mogu priuštiti ili stajati po strani i gledati kako se protekcionistički zidovi uzdižu diljem svijeta. 
 
Tvrtke već razmatraju gradnju tvornica u SAD-u
 
 
Konkretne poteze europske industrije nije trebalo dugo čekati. Norveški proizvođač baterija za električna vozila Northvolt u Njemačkoj se spremao izgraditi tvornicu baterija, no sada ih mami 800 mil. eura subvencija koje bi mogli dobiti u SAD-u, četiri puta više nego što nudi njemačka vlada, a i cijene energije u SAD-u su bitno niže. U listopadu je njemačko udruženje industrijskih i trgovinskih komora pokazalo da 39% tvrtki želi povećati ulaganja u SAD, nasuprot njih 32% koje veća ulaganja planiraju u Europi. 
 
"Ako ništa ne poduzmemo, puno će toga završiti u SAD-u", rekao je glavni izvršni direktor Siemens Energyja Christian Bruch. Slično misle i drugi. "Propisi EU-a o državnoj potpori zastarjeli su i birokratski i promiču regije, a ne očuvanje i transformaciju čitavih industrijskih lokacija", naglasio je u ponedjeljak glavni operativni direktor brenda Volkswagen Thomas Schaefer.

 

Novi strateški instrumenti, poput projekata od zajedničkog europskog interesa, usmjereni su na "dugoročni razvoj novih tehnologija, a ne na kratkoročno intenziviranje, povećanje obujma proizvodnje i njezinu industrijalizaciju. EU hitno treba nove instrumente koji će spriječiti opasnu deindustrijalizaciju. Ne smijemo gubiti vrijeme", napisao je Schaefer na LinkedInu.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck smatra da je problem u propisima Europske unije koji ograničavaju konkurentnost. Europa ima izdašne subvencije za ulaganja u zelenu tehnologiju, ali problem je njihova pravodobna mobilizacija i pribavljanje potrebnih dozvola lokalnih i državnih vlasti. 

TAGOVI