Rudarsko-geološko-naftni fakultet obilježio Dan fakulteta

Autor: N.D. Objavljeno: 02.12.2022. 🕜 14:38 Lokacija: Zagreb

Fakultet je akreditirao dva nova programa na hrvatskom i engleskom

Rudarsko-geološko-naftni fakultet Svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća, u nazočnosti tristotinjak uzvanika obilježio je danas svoj dan. Fakultet, koji je s radom započeo 1965. danas je moderna i priznata obrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova, koja je iznjedrila tri akademika, tri emeritusa i dvije profesorice emerite. Fakultete agilno radi na internacionalizaciji nastavnih programa i njihovoj akreditaciji na hrvatskom i engleskom jeziku. Također, fakultet je modernizirao i novelirao postojeće studijske programe iz 2007. i razvio nove preddiplomske i diplomske programe, a cilj su bolje perspektive studenata na tržištu rada i praćenje trendova struke i STEM područja. 

Kako je istaknuo dekan izv. prof. dr. sc. Vladislav Brkić uz dosadašnje programe, najnoviji RGN-ovi dodani akreditirani  programi su naftno i geoenergetsko inženjerstvo i menadžment na engleskom jeziku te primjenjena geologija i geološko inženjerstvo, koji je dvojezičan. 

Fakultet u službi studenata i znanosti

Predstavnik studentskog zbora istaknuo je odličan dijalog s vodstvom fakulteta. Fakultet je razradio i nove modele stručne prakse za studente i osnovao ured za savjetovanje i podršku studentima za studentske prakse, kako bi im olakšao planiranje i razvoj karijere. Interes za doktorske studije se povećao.

EIT Raw Materials, najveći europski konzorcij za istraživanje mineralnih sirovina prepoznao je RGN i s njim surađuje na nekim projektima, a Zagrebačko sveučilište trenutno ima aktivna 23 projekta vrijedna oko 86 mil. kn. Konkretnije, iduće godine na RGN-u će krenuti istraživanje tehnoloških procesa pridobivanja litija i borata, trenutno vrlo atraktivno u znanstvenim krugovima, a s radom bi trebao započeti i Europski inovacijski centar za tehnologije. 

Projekti Fakulteta osvojili su tri zlatne medalje na ovogodišnjoj međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2022. Fakultet je ishodio poseban europski priznati label, koji otvara mogućnost da studenti dobiju čak 13.000 EUR godišnje stipendije. U sklopu Dana fakulteta dodijeljenje su brojne nagrade i priznanja studentima. 

TAGOVI