Eurelectric otkrio plan za razvoj europskog energetkog tržišta

Autor: N.D. Objavljeno: 02.12.2022. 🕜 08:41 Lokacija: Pariz (Francuska)

Maloprodajni dugoročni ugovori trabali bi se moći sklapati na rokove čak do 10 do 15 godina

Tijekom posljednja tri desetljeća liberalizacija je osigurala progresivnu integraciju i optimizaciju europskog tržišta električne energije, donoseći oko 34 milijarde eura godišnje koristi za potrošače. Danas osnove dizajna tržišta nastavljaju pružati ključne signale za ulaganje. Ipak, sve veći zahtjevi za ulaganjima u kombinaciji s tekućom plinskom krizom, koja je uzrokovala da kratkoročne cijene električne energije nerazmjerno opterećuju račune kupaca, zahtijevaju daljnji razvoj tržišta. 

Udruženje koje okuplja europske elektroprivredne tvrtke Eurelectric je jučer predstavio novu viziju industrije u dizajnu tržišta električne energije, s, kako navode, "novim idejama za dobrobit kupaca i energetske tranzicije". Novi energetski sustav trebao bi biti troškovno učinkovit, otporan i sposoban upravljati pretjeranom kolebljivošću cijena.

Novi stupovi na tržištu

Eurelectric predlaže dodavanje tri nova stupa trenutnom dizajnu tržišta. Prvi je okvir za ugovaranje i angažman potrošača za dosljedniji prijenos prednosti jeftinije čiste i obnovljive energije na potrošače. Zatim, tržišno kompatibilan investicijski okvir kako bi se osigurali pravi signali ulaganja za kapitalno intenzivne obnovljive tehnologije i tehnologije s niskim udjelom ugljika. Te, kao treće, okvir sigurnosti opskrbe kako bi se ispunili zahtjevi koji se razvijaju u elektroenergetskom sustavu. 

Bitan element u prijedlogu je proširenje mogućnosti korištenja dugoročnih ugovora i instrumenata zaštite za potrošače, dobavljače, trgovce i proizvođače. Proizvođačima to može pružiti jasnije signale za dugoročna ulaganja. Za kupce, kombinacija dugoročnih i kratkoročnih cjenovnih signala može ograničiti utjecaj cjenovnih šokova. 

Usklađenost veleprodajnih tržišta

Dugoročni instrumenti mogu imati različite oblike u zemljama EU-a. Stoga treba i dalje težiti visokoj razini usklađenosti za veleprodajna tržišta kako bi se očuvalo unutarnje europsko tržište i omogućila troškovna učinkovitost i tržišno natjecanje. Međutim, određeni stupanj raznolikosti na maloprodajnim tržištima bit će neizbježan kako bi odražavao različite stvarnosti diljem EU-a. 

Konkretno, dokument poziva kreatore politike za: 
  •  Uvođenje poboljšanog i likvidnog dugoročnog ugovornog okvira s različitim proizvodima koji dosežu do 10-15 godina ili izvan trenutnog vremenskog horizonta terminskih tržišta 
  • Uklonite postojeće prepreke za dugoročne ugovore uklanjanjem svih pravnih prepreka, promicanjem standardizacije i transparentnosti 
  • Definirajte zajedničke pokazatelje, metodologije i odgovornosti za proširenje okvira planiranja sustava i podršku povećanju stopa obnovljivih izvora energije, fleksibilnosti i čvrstih potreba za električnom energijom  Predstavljena pozicija industrije bit će popraćena sveobuhvatnom studijom s detaljima pojedinačnih komponenti predloženog investicijskog okvira.

TAGOVI