IEA: Svijetu je potrebna ruska nafta neovisno o sankcijama

Autor: N.D. Objavljeno: 25.10.2022. 🕜 11:24 Lokacija: Pariz (Francuska)

Kina i Indija nisu potpisale da će ograničiti cijenu ruske nafte, što otvara pitanja

"Globalno tržište nafte i dalje će trebati rusku naftu, čak i uz planiranu ograničenu cijenu", rekao je u utorak Fatih Birol, izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA). Ograničenje cijena koje je predložio i gurao G7 sa svrhom omogućavanja da ruska nafta nastavi teći, ali po nižim cijenama od tržišnih, još ima mnogo detalja koje treba razjasniti, rekao je Birol na Singapurskom međunarodnom energetskom tjednu, a prenosi Reuters. 

Prošlog mjeseca, G7 grupa industrijaliziranih nacija složila se finalizirati i implementirati ograničenje cijena ruske nafte, s ciljem smanjenja ruskih prihoda od nafte. G7 će zabraniti usluge pomorskog prijevoza ruske nafte osim ako se proizvodi ne kupuju po određenoj gornjoj ili nižoj cijeni. Veleposlanici Europske unije također su podržali ograničenje cijene nakon postizanja dogovora ranije ovog mjeseca o uvođenju novog paketa sankcija Rusiji, uključujući zabranu pomorskog transporta ruske nafte u treće zemlje osim ako se nafta prodaje ispod ili po određenoj gornjoj cijeni. 

Rusija ima vlastite tankere

Mnogi analitičari i stručnjaci sumnjaju da bi ograničenje cijena poslužilo dvostrukoj svrsi smanjenja prihoda za Putina, a istovremeno održavalo protok ruske nafte jer glavni uvoznici Kina i Indija nisu potpisali ograničenje cijena i zato što bi Putin jednostavno mogao ispuniti svoje obećanje da obustavi svu opskrbu energijom - uključujući sirovu naftu, goriva, prirodni plin i ugljen - za zemlje koje potpišu ograničenje cijene ruske nafte. 

Prošlog su tjedna dužnosnik američkog ministarstva financija i predstavnici industrije priznali Reutersu da bi Rusija uvelike mogla izbjeći ograničenje cijena jer bi vjerojatno imala pristup dovoljnom broju vlastitih tankera te uslugama prijevoza i osiguranja za isporuku svoje nafte. Bilo je procjena da bi Rusija mogla nastaviti isporučivati ​​80-90% svoje nafte izvan režima ograničenja cijena, a te procjene "nisu nerazumne", rekao je neimenovani američki dužnosnik za Reuters.

TAGOVI