EK se savjetuje o državnim potporama energetskim kompanijama

Autor: N.D. Objavljeno: 26.10.2022. 🕜 11:55 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Otvara se mogućnost dodjele potpora tvrtkama koje su pogođene visokim cijenama energije

Europska komisija savjetuje se s državama članicama o produljenju i prilagodbi privremenog okvira za državne potpore u kriznim situacijama radi potpore gospodarstvu u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. Komisija je taj okvir donijela 23. ožujka i prvi put izmijenila 20. srpnja, nakon prvog savjetovanja s državama članicama pokrenutog 5. listopada. 

Uzimajući u obzir povratne informacije koje su dostavile države članice i s obzirom na Uredbu o hitnoj intervenciji za rješavanje problema visokih cijena energije („Uredba (EU) 2022/1854”) i prijedlog Komisije o novoj hitnoj uredbi, Komisija se sada dodatno savjetuje s državama članicama o mogućim izmjenama koje se odnose na: Ciljanu prilagodbu kako bi se proširila mogućnost da države članice pruže jamstva energetskim poduzećima kako bi se pokrili financijski kolaterali za njihove aktivnosti trgovanja s obzirom na trenutačne tržišne cijene i volatilnost tržišta. 

Potpore tvrtkama

Također, traže se dodatne prilagodbe kako bi se državama članicama omogućilo da pruže potporu poduzećima koja su pogođena visokim cijenama energije. Cilj prijedloga je dodatno povećati fleksibilnost za bržu i učinkovitiju potporu poduzećima koja su suočena sa znatnim povećanjem troškova energije uz istodobnu zaštitu jednakih uvjeta na jedinstvenom tržištu. 

Revizija okvira za energetsku krizu

Predloženim izmjenama dopunjuje se Uredba (EU) 2022/1854 i nastoji se osigurati da se privremenim okvirom za krize državama članicama i dalje omogućuje da pruže potrebnu i razmjernu potporu gospodarstvu uz istodobno osiguravanje jednakih uvjeta. 

Komisija namjerava do kraja listopada donijeti revidirani privremeni okvir za krize, uzimajući u obzir povratne informacije država članica i, prema potrebi, elemente prijedloga Komisije o novoj uredbi o izvanrednoj situaciji kako bi se odgovorilo na visoke cijene plina u EU-u i osigurala sigurnost opskrbe ove zime. Iz područja primjene tih mjera bit će isključeni sankcionirani subjekti i subjekti koji su pod ruskom kontrolom. Privremeni okvir za krizne situacije koji je trenutačno na snazi primjenjuje se do 31. prosinca 2022. Potpore za uvođenje obnovljivih izvora energije i dekarbonizaciju industrije mogu se dodijeliti do kraja lipnja 2023., objavila je EK. 

TAGOVI