Zanemarite E.ON-ove akontacije za električnu energiju

Autor: N.D. Objavljeno: 26.10.2022. 🕜 12:52 Lokacija: Zagreb

Tržišnim kupcima su stigle iznimno visoke akontacije za struju

E.ON Hrvatska prije par tjedana svojim kupcima električne energije poslao je nove šestomjesečne akontacije za električnu energiju za narednih šest mjeseci, koje su iznenadile kupce koje su kod tog tržišnog opskrbljivača. Kako nas je upozorila jedna čitateljica portala iz Zagreba akontacije koje su joj stigle znatno su više nego prije. Ranije su joj akontacije iznosile 160 kn mjesečno, što je uredno otplaćivala, a šestomjesečna razlika bila joj je dvjestotinjak kuna. Čitateljica ima sklopljen ugovor na 36 mjeseci koji istječe krajem iduće godine.

No, nedavno su joj poštom došle akontacije na iznose od 400 do 480 kuna, ovisno od mjeseca do mjeseca. Na prvi upit joj je u službi za korisnike odgovoreno da zanemari akontacije, već će joj stići nove slijedom Vladine Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije. U slučaju prijevremenog raskida ugovora rečeno joj je naknadno da bi trebala platiti bonuse iz prvih godinu dana konzumiranja ugovora, no bez detalja o kojoj se sumi radi, već će joj biti pojašnjeno ako zatraži raskid ugovora, što stranka nije zatražila. 

Podsjećamo, tom Uredbom, koja je donesena i dopunjavana u rujnu, s rokom važenja do kraja ožujka 2023. definirana je cijena struje za kupce kategorije kućanstvo u univerzalnoj usluzi, kao i za poduzetništvo po potrošnji. 

Bez naplate penala

Na naš upit iz E.ON-a Hrvatska smo dobili sljedeći odgovor: "E.ON Hrvatska ne naplaćuje penale ili dodatne naknade u slučaju raskida Ugovora od strane kupca kategorije kućanstvo. Nastavno na akontacijske rate koje su ispostavljene kupcima po komercijalnim cijenama, budući da nigdje u Uredbi nije propisano na koji način će HEP ODS dostaviti informaciju o cjenovnoj kategoriji kupca, usmeno je dogovarana implementacija novog sloga koja će to definirati. HEP je akontacijske rate izuzeo iz implementacije sloga, sugerirajući da bi opskrbljivači sami izračunima količine potrošnje trebali definirati krajnju cijenu za pojedinog kupca. Kupcima je komunicirano da zanemare zaprimljene akontacije te da će dobiti nove koje će imati cijene definirane Uredbom.", kažu u E.ON-u Hrvatska. Kupcima je na raspolaganju Služba za korisnike na info@eon.hr i 0800 8777. Kažu da trenutno imaju povećani broj upita kupaca, što je očekivano i na što su se pripremili,  a upite rješavaju učinkovito i brzo te daju detaljne informacije o svakom pojedinačnom slučaju. 

TAGOVI