Poslodavci traže hitan sastanak s Vladom FBiH

Autor: B.O. Objavljeno: 27.10.2022. 🕜 10:33 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Gospodarstvenici žele da rast cijena električne energije ne prelazi 20 posto

Nakon što je Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine zatražilo od Vlade FBiH da u skladu sa Zakonom o električnoj energiji u FBiH što prije donese odluku kojom se rast cijena električne energije za gospodarstvo ograničava na 20 posto za 2023., a ta odluka još nije donesena, UPFBiH je uputilo službeni zahtjev Vladi FBiH za održavanje sastanka na tu temu. 

Stoga je iz UPFBiH zatraženo da se što prije održi sastanak o temi utvrđivanja – ograničenja cijena električne energije za tvrtke u 2023. godini. 

"Kako je pitanje cijene električne energije od iznimnog značaja za poslovanje gospodarskih subjekata u FBiH, nužno je i hitno da do kraja ove godine, u skladu sa Zakonom o električnoj energiji u FBiH, ograničite, odnosno utvrdite cijenu električne energije za gospodarske subjekte za 2023. godinu", navodi se u zahtjevu UPFBiH upućenom Federalnoj vladi. 

UPFBiH predlaže da se sastanak održi do kraja listopada u cilju pravovremene pripreme te odluke i njenog svrstavanja u dnevni red neke od nadolazećih sjednica Vlade FBiH, kako bi odluka bila na snazi već od 1. siječnja 2023. godine te da gospodarski subjekti na vrijeme dobiju i potpišu ugovore o opskrbi električnom energijom, što će im omogućiti neometan rad i proizvodnju.

 

Konkurentnost gospodarstva 

"UPFBiH ustraje na rješavanju tog pitanja poučen prošlogodišnjim negativnim iskustvom kada su zbog nepravovremenog donošenja odluke mnoge tvrtke bile prisiljene za prvih sedam dana siječnja platiti astronomske račune za potrošnju električne energije za tzv. rezervnu opskrbu", objavljeno je na stranicama UPFBiH

U tom udruženju još jednom podsjećaju da su, među ostalim, zahvaljujući odluci Vlade FBiH o ograničenju rasta cijene električne energije na 20 posto za 2022. godinu bosanskohercegovačke tvrtke uspjele sačuvati radna mjesta, razinu proizvodnje i konkurentnost gospodarstva Bosne i Hercegovine na inozemnim tržištima. 

Također, pokazalo se kako je povećanjem cijena električne energije za bosanskohercegovačke tvrtke za 20 posto sačuvana stabilnost elektroenergetskog sustava u FBiH i javne tvrtke Elektroprivrede BiH koja, uz urednu opskrbu domaćih tvrtki, i dalje izvozi značajne količine električne energije na inozemna tržišta.

TAGOVI