Od utorka dizel će biti skuplji čak 1,14 kn/l

Autor: N.D. Objavljeno: 24.10.2022. 🕜 14:55 Lokacija: Zagreb

Da nije državne regulacije rast cijena goriva bio bi nevjerojatan

Na današnjoj telefonskoj sjednici Vlade donesena je Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata sukladno kojoj se najviše maloprodajne cijene računaju po formuli prema osnovnoj cijeni fosilnog goriva u prethodnom sedmodnevnom razdoblju, s ograničenom maržom od 0,65 kn/l za dizelsko i benzinsko gorivo, te u iznosu 6,20 kn/kg smjesa propan – butan za boce, odnosno 2,80 kn/kg za velike spremnike. Cijena plavog dizela fiksirana je na 8,49 kn/l, priopćeno je iz Vlade.

Nove cijene vrijedit će sljedećih 14 dana, a iznosit će 11,10 kn/l za benzinsko gorivo (porast 0,38 kn/l), 13,44 kn/l za dizelsko gorivo (porast 1,14 kn/l, 8,49 kn/l za plavi dizel, 10,11 kn/kg UNP za spremnike (porast od 0,10 kn/kg) te 14,36 kn /kg UNP za boce (porast od 0,42 kn/kg).

Da nema mjera Vlade te da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, cijene bi iznosile 12,91 kn/l za benzinsko gorivo, 15,42 kn/l za dizelsko gorivo, 10,70 kn/l za plavi dizel, 11,96 kn/kg UNP za spremnike i 16,70 kn/kg UNP za boce. 

Vlada je svojom prošlotjednom intervencijom fiksiranjem cijena naftnih derivata spriječila porast cijena, čime su zadržali niže cijene za građane i gospodarstvo te osigurali da ovotjedni rast cijena bude niži nego što bi bio prošlotjedni, kažu u Vladi.

Smanjenje PDV-a kao opcija

Iz resornog ministarstva rekli su da je nemoguće zaustaviti tsunami s cijenama, ali da će ovo spriječiti eventualne nestašice koje su distributeri najavljivali, piše Tportal.

"Te nestašice bi bile izgledne u velikim, naglim poremećajima. Ako se nastavi ovakvo manevriranje s cijenama, malo ih ograničite pa malo pustite, to je najbolji način za izbjegavanje nestašica u krizi, a ovakve krize tržišta, i naftnog i plinskog, nije bilo od 1973./1974. U ovakvoj krizi jedino pravo rješenje jest manevriranje od prilike do prilike", ustvrdio je energetičar Igor Dekanić.

Na pitanje je li moguće, ako ne bude zamrzavanja, da do kraja godine imamo cijenu od 20 kuna i više po litri, Dekanić kaže: "Bilo bi moguće. Čak možda ne do kraja godine, ali negdje u tijeku zime da. Međutim, ja imam neki osjećaj - nemam pravih podataka i nisu izašle analize, ni naše ni u europskim zemljama - kad bi maloprodajne cijene po izračunima prijetile da prijeđu dva eura po litri, da bi ona i europske zemlje dopustile članicama da smanjuju PDV i da se time onda amortiziraju neki veći skokovi cijena.". Napominje da to vrijedi dok traje rat u Ukrajini. Kad bi počeli ozbiljniji pregovori, vjerojatno bi naftno i plinsko tržište išlo prema svojevrsnom smirivanju. 

TAGOVI