Nastavak sigurne opskrbe srpskog tržišta naftom

Autor: B.O. Objavljeno: 09.11.2022. 🕜 14:01 Lokacija: Beograd (Srbija)

Srbija intenzivno razmišlja o gradnji naftovoda s Mađarskom i priključenju na Družbu

Gradnja novih naftovoda kojima bi se unaprijedila sigurnost opskrbe naftom i diversificirali transportni pravci bila je tema današnjeg razgovora ministrice rudarstva i energetike Srbije Dubravke Đedović s v.d. direktorom javne tvrtke Transnafta Bogdanom Kuzmanovićem

Đedović je ponajprije podsjetila kako nakon stupanja na snagu 8. paketa sankcija Europske unije prema Rusiji Srbija neće moći uvoziti rusku naftu korištenjem infrastrukture tvrtke Jadranski naftovod (JANAF). Unatoč tomu, zajamčen je nastavak sigurne opskrbe srpskog tržišta, naglasila je. 

"Osigurali smo dovoljno nafte iz drugih izvora na svjetskom tržištu i prilagodili se novonastaloj situaciji", rekla je, objavljeno je na stranicama Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

 

Sjeverna Makedonija i Rumunjska 

Ona je navela kako se intenzivno razmišlja o gradnji novog naftovoda s Mađarskom i priključenju na naftovod Družba, kojim bi Srbija dobila još jedan opskrbni pravac. 

Također, dodala je da se razmatra gradnja interkonekcija sa Sjevernom Makedonijom i Rumunjskom, koje bi dodatno unaprijedile sigurnost opskrbe te učinile Srbiju značajnom tranzitnom zemljom. 

Novi naftovod do Mađarske mogao bi se izgraditi za dvije godine, izjavio je Kuzmanović, istaknuvši kako bi gradnja bila olakšana s obzirom na to da bi se vjerojatno koristila trasa postojećeg plinovoda.

TAGOVI