NE Krško ponovno na elektroenergetskom sustavu

Autor: B.O. Objavljeno: 08.11.2022. 🕜 09:32 Lokacija: Krško (Slovenija)

Završetkom remonta, NE Krško ponovo osigurava stabilnu opskrbu Slovenije i Hrvatske

Nuklearna elektrana (NE) Krško u ponedjeljak navečer 7. studenog ponovno je priključena na elektroenergetski sustav. Nakon provjera pri niskoj snazi, postepeno će se povećavati njena snaga. 

Tijekom redovitog remonta, priopćeno je iz NE Krško, 56 gorivih elemenata od ukupno 121 zamijenjeno je svježim; nova jezgra osigurat će izvor energije za sljedećih godinu i pol dana. Proveden je i obuhvatan standardni program održavanja i testiranja strojarske, električne i mjerno-regulacijske opreme te više od stotinu nadzornih testiranja. 

Rezultati potvrđuju da je stanje sustava, struktura i komponenti besprijekorno.

 

Stabilna opskrba 

Dovršeno je i 14 tehnoloških modifikacija, kojima bi se osigurao pouzdan dugoročan rad, a ujedno bi se povećala i snaga. 

Nova visokotlačna turbina, prema očekivanjima, pridonijela bi 10 MW snage odnosno 90 GW h veću proizvodnju električne energije godišnje. NE Krško će tom zamjenom ostvariti najveću moguću snagu koju mogu postići nuklearne elektrane s dva parogeneratora. 

Kako je već izvještavano iz te nuklearne elektrane, kod ove složene modifikacije došlo je do vremenskog pomaka jer je vanjski izvođač Siemens za provedbu projekta odnosno pripremu turbine i njenih podsustava za rad trebao više vremena nego li je planirao. 

Valja naglasiti kako će 33. gorivi ciklus trajati do proljeća 2024. godine. 

NE Krško je i u proteklom ciklusu, koji je završen početkom remonta 1. listopada, dokazao svoju izuzetnu pouzdanost, budući da je radio kontinuirano 513 dana i osiguravao stabilnu opskrbu Slovenije i Hrvatske.

TAGOVI