MOL: porezi i regulacija cijena utjecali na dobit

Autor: B.O. Objavljeno: 07.11.2022. 🕜 08:59 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)

Poslovanje pod utjecajem nesigurnog okruženja, nadolazeće recesije i državne intervencije

Mađarska naftna i plinska skupina MOL objavila je financijske rezultate za treće tromjesečje. 

Potpomognuta snažnim učinkom Istraživanja i proizvodnje te rafinerijske djelatnosti, potaknuta makroekonomskim čimbenicima, čista CCS EBITDA (dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije uzimajući u obzir trenutačne rashode) rezultirala je s 1,45 milijardi dolara u trećem ovogodišnjem tromjesečju. Taj rezultat doveo je EBITDA-u za prvih devet mjeseci na približno 3,6 milijardi dolara, što omogućava MOL-u da dodatno poboljša cijeli godišnji raspon smjernica EBITDA-e na 4,1 do 4,4 milijarde dolara. 

Istovremeno, porezi na neočekivanu dobit i regulacija cijena goriva u cijeloj regiji srednje i istočne Europe pogodili su poslovanje MOL-a za približno 1,18 milijardi dolara.

 

Najveće postignuće 

"Dok su se makro uvjeti razvijali povoljno za industriju nafte i plina u prvih devet mjeseci ove godine, nesigurno vanjsko okruženje, nadolazeća recesija, državne intervencije i porezi na neočekivanu dobit unijeli su nesigurnost u industriju. Čini se da europske sankcije određuju gospodarsku budućnost Europe; treće tromjesečje 2022. pokazalo se vrlo zahtjevnim u pogledu opskrbe energijom u regiji srednje i istočne Europe", komentirao je predsjednik-izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernádi

"Do sada smo uspjeli održati stabilnu opskrbu gorivom u nekoliko zemalja srednje i istočne Europe, što smatram našim najvećim postignućem u ovom tromjesečju zahvaljujući iznimnim naporima MOL-ovih zaposlenika. Trebat će nam predanost naših kolega u budućnosti, kao i discipliniran financijski pristup kako bismo izvršili nadolazeća prijelazna ulaganja i tako zajamčili energetsku sigurnost, prešli s ruskih izvora energije i pritom ne izgubili iz vida zelenu tranziciju. Poduzeli smo veliki korak na našem planu puta 2030+: MOL-u je dodijeljena koncesija za usluge gospodarenja komunalnim otpadom u Mađarskoj na razdoblje od 35 godina, što nam je omogućilo širenje u novom, niskougljičnom poslovanju kružnog gospodarstva", izjavio je.

 

Negativan učinak 

EBITDA djelatnosti Istraživanja i proizvodnje gotovo je udvostručena u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 640 milijuna dolara u trećem tromjesečju 2022., a od početka godine iznosila je 1,72 milijarde dolara, što predstavlja gotovo polovicu ukupne EBITDA-e Grupe. 

Glavni pokretač snažnog rezultata u trećem tromjesečju bili su makro pokazatelji koji su uspjeli neutralizirati negativan učinak dodatnih tantijema u posljednjem tromjesečju. 

Obujam proizvodnje nafte i plina premašio je 90 tisuća ekvivalenta barela nafte dnevno (mboepd) u trećem tromjesečju 2022., dok je u prvih devet mjeseci dosegao prosječnih 92,3 mboepd, premašivši godišnju proizvodnju od 90 mboepd. 

OPEX jedinice Grupe ostao je ispod pet USD/boe, unatoč značajnom pritisku troškova u cijelom lancu vrijednosti. 

Čista CCS EBITDA djelatnosti Rafinerija i marketinga porasla je u odnosu na prethodnu godinu i dosegla 741 milijun dolara u trećem tromjesečju, ali je manja za 14 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, priopćio je MOL.

 

Održavanje rafinerije 

Regulacija cijena i oporezivanje neočekivane dobiti u srednjoj i istočnoj Europi utjecali su na profitabilnost segmenta u trećem tromjesečju. 

Petrokemijska EBITDA smanjena je za 90 posto na godišnjoj razini, no snažan doprinos u ovoj djelatnosti neutralizirao je negativne pokretače. 

Planirano veliko održavanje rafinerije Százhalombatta uspješno je završeno u trećem tromjesečju. 

EBITDA djelatnosti Usluga kupcima u trećem tromjesečju smanjena je za 43 posto u usporedbi s istim razdobljem lani, i više je nego prepolovljena ako se usporedi prvih devet mjeseci ove i prošle godine. 

Regulacija cijena goriva u nekoliko zemalja srednje i istočne Europe utjecala je na rezultate - EBITDA djelatnosti smanjila se za 85 milijuna dolara zbog ograničenja cijena goriva u regiji. 

Poboljšanje marže ne-goriva i povećanje obujma prodaje djelomično su ublažili negativne pokretače. 

Broj Fresh Corner lokacija porastao je na 1130 u trećem tromjesečju, s 1103 koliko ih je bilo u drugom tromjesečju ove godine.

TAGOVI