Nadogradnja riječke rafinerije na 65 posto gotovosti

Autor: B.O. Objavljeno: 10.11.2022. 🕜 14:17 Lokacija: Zagreb

Privremeni zastoj zbog modernizacije traje do travnja 2023. godine

S ciljem što bržeg dovršetka nadogradnje riječke rafinerije, trenutačno najvećeg i najvrjednijeg industrijskog projekta u Hrvatskoj u koji INA ulaže oko četiri milijarde kuna, obustavljena su procesna postrojenja u Rafineriji nafte Rijeka. Privremeni zastoj zbog modernizacije rafinerije trajat će do travnja 2023. godine. 

Projekt je trenutačno na 65 posto gotovosti, priopćeno je iz INA-e. 

Predsjednik Uprave INA-e Péter Ratatics i član Uprave Krisztián Pulay danas su u prijepodnevnim satima posjetili Rafineriju nafte Rijeka. U pratnji članova Uprave bio je i menadžment rafinerije te Vedrana Janjić, direktorica Projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka. 

Najveći dio radova na postojećim postrojenjima upravo je pred INA-om i obuhvaća rekonstrukciju dviju jedinica: SRU – Jedinice za rekuperaciju sumpora i HCU – Hidrokrekinga.

 

Bez dodatnih izazova 

U tim će se postrojenjima, a posebice u postrojenju HCU, obaviti složena zamjena opreme poput kolona, pumpi, posuda i sl. Uz to, tijekom zastoja rafinerije izvest će se više od 180 priključaka novog postrojenja na postojeća postrojenja, a u ugovoru s glavnim izvođačem na Projektu nadogradnje rafinerije Rijeka predviđeno je da to bude ove zime. Zimsko razdoblje odabrano je jer je potražnja za gorivima znatno niža nego ljeti kada nije poželjno da sigurnost opskrbe potpuno ovisi o uvozu. 

"Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka najveća je investicija u povijesti INA-e važna za budućnost rafinerijskog poslovanja u Hrvatskoj, kao i za dugoročnu sigurnost opskrbe tržišta. Tijekom planirane obustave procesnih postrojenja rastavit ćemo i ponovno izgraditi postojeće procesne jedinice kako bismo povećali njihov kapacitet i uskladili ga s kapacitetom postrojenja za obradu teških ostataka. Pet mjeseci je najkraći rok u kojem to možemo učiniti", izjavio je Krisztián Pulay. 

"Većina opskrbe hrvatskog tržišta bit će osigurana s Mediterana, a INA je već ugovorila 14 brodova koji će dopremati derivate do hrvatske obale. Kontinuirano radimo na novim ugovorima kako bi razdoblje obustave prošlo bez dodatnih izazova te kako bi se osigurala kontinuirana opskrba domaćeg tržišta", dodao je. 

Prve količine derivata brodovi već isporučuju u Rafineriju nafte Rijeka.

 

Vizura riječke rafinerije 

Ovog ljeta su u sklopu izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka uspješno postavljeni najveći dijelovi opreme budućeg postrojenja – 51-metarski frakcionator, dvije koksne komore zapremnine 900 m³ koje teže svaka 330 tona. Spomenuta ključna oprema uvelike je izmijenila vizuru riječke rafinerije. 

Uz novo postrojenje za obradu teških ostataka, investicija podrazumijeva i rekonstrukciju postojećih postrojenja, novu luku sa zatvorenim skladištem te veću ukupnu složenost rafinerije.

"Projekt nadogradnje rafinerije jest na ukupno 65 posto gotovosti, od čega su inženjering i nabava gotovo potpuno završeni, a izgradnja se bliži polovini gotovosti. Dosad je na lokaciji rafinerije bilo prisutno gotovo tisuću radnika, a dominacija građevinske struke mijenja se u korist strojarske i elektroinstrumentacijske struke. Većina angažiranih tvrtki koje su podizvoditelji hrvatske su tvrtke", pojasnila je Vedrana Janjić.

TAGOVI