Otklonjena manja odstupanja u NE Krško

Autor: B.O. Objavljeno: 10.01.2022. 🕜 12:54 Lokacija: Krško (Slovenija)

Nuklearna elektrana Krško ponovno radi punom snagom

Nakon što je koncem proteklog tjedna snaga Nuklearne elektrane (NE) Krško smanjena na 75 posto zbog detaljnog pronalaženja uzroka i otklanjanja manjeg odstupanja kemijskih parametara komore kondenzatora, ona ponovno radi punom snagom. 

Zabrtvljena je jedna od 8400 cijevi kondenzatora, čime je otklonjen uzrok njegovog slabijeg rada. To potvrđuju rezultati mjerenja kemijskih parametara sekundarnog kruga. Za vrijeme smanjenja snage obavljeni su i pregledi i održavanje koji traže smanjenje snage. 

Kondenzator je, javlja NE Krško, toplinski izmjenjivač. Podijeljen je na četiri sekcije, od kojih svaka ima 8400 cijevi. Hladnija savska voda dolazi iz cijevi, preko kojih se vodi iskorištena para iz niskotlačnih turbina. Para se u doticaju s hladnim cijevima (rijeka Sava) ukapljuje (kondenzira – prelazi u tekuću vodu). 

Inače, danas je 250. dan neprekidnog pogona elektrane od završetka redovitog remonta 5. svibnja 2021. godine. U protekloj godini, NE Krško je proizvela 5,33 milijarde kW h električne energije te premašila planiranu proizvodnju za 1,66 posto.

TAGOVI