Nafta ponovo teče Družbom

Autor: N.D. Objavljeno: 11.08.2022. 🕜 11:18 Lokacija: Moskva (Rusija)

Problemi s plaćanjem zaustavili su protok nafte JI Europi

Ruski državni monopolist za transport nafte Transneft ponovno je pokrenuo protok nafte južnim krakom naftovoda Družba, objavila je novinska agencija RIA pozivajući se na pomoćnika predsjednika Transnefta Igora Djomina. Mađarski MOL u srijedu je priopćio da je uplatio tranzitnu naknadu za korištenje ukrajinskog dijela plinovoda, proglasivši to "brzim rješenjem". U MOL-ovu priopćenju se navodi da je do zastoja došlo "zbog tehničkih problema koji su se pojavili s bankama", prenosi Reuters. 

MOL-ova slovačka podružnica Slovnaft također uplatila naknadu kako bi omogućila nastavak isporuke ruske nafte u Slovačku. Slovački ministar gospodarstva Richard Sulik rekao je da je plaćanje od strane Slovnafta rješenje za mjesec kolovoz, nakon što je Western banka odbila obraditi plaćanje tranzitne naknade koju je Ukrajina zaračunala Rusiji. 

Ukrajina je priopćila da će se protok nafte kroz naftovod Družba nastaviti kad zaprimi zamjensku isplatu. Transneft je u utorak priopćio da je Ukrajina od 4. kolovoza obustavila tranzit ruske nafte u južnu Europu, budući da zbog zapadnih sankcija nije primila tranzitne naknade od Moskve. Ruska tvrtka kaže da je 22. srpnja ukrajinskom operatoru naftovoda Ukrtransnafta platila tranzit za kolovoz, ali da je novac vraćen 28. srpnja jer uplata nije prošla. Gazprombank, koji je obavio plaćanje, priopćio je da je novac vraćen zbog ograničenja EU-a.

TAGOVI