Cijena nafte i dalje u padu

Autor: N.D. Objavljeno: 16.08.2022. 🕜 13:00 Lokacija: Zagreb

Fjučersima se trguje po 89 USD a ulagači prate pregovore s Iranom

Cijene nafte pale su u utorak jer su mračni ekonomski podaci najvećeg kupca sirove nafte Kine, obnovili zabrinutost zbog globalne recesije, a tržište prati pregovore o oživljavanju sporazuma koji bi mogao omogućiti veći izvoz iranske nafte. Fjučersi nafte Brent pali su 84 centa, ili 0,9%, na 94,26 dolara po barelu. Fjučersi sirove nafte WTI pali su 45 centi, ili 0,5%, na 88,96 dolara po barelu. Referentne vrijednosti fjučersa pale su oko 3% u prethodnim sesijama. 

Kinesko gospodarstvo je u problemima a ulagači prate razgovore o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. Više nafte moglo bi doći na tržište ako Iran i Sjedinjene Države prihvate ponudu Europske unije, kojom bi se ukinule sankcije na izvoz iranske nafte, kažu analitičari. Očekuje se da će se kineski izvoz goriva u kolovozu oporaviti na najviši nivo u gotovo godinu dana nakon što je Peking izdao dodatne kvote, dodajući pritisak na već smanjene rafinerijske marže. 

U Sjedinjenim Državama, proizvodnja u glavnim američkim bazenima nafte iz škriljevca porast će na 9,049 milijuna barela dnevno (bpd) u rujnu, što je najviše od ožujka 2020., objavila je američka Uprava za energetske informacije (EIA) u izvješću objavljenom u ponedjeljak. U permijskom bazenu, najvećem proizvodnom polju nafte iz škriljevca, proizvodnja će doseći rekordnih 5,408 milijuna bpd, piše Reuters.

TAGOVI