Naslovnica   →Energetsko gospodarstvo

Slovenska Vlada donijela paket pomoći zbog energetske krize

Autor: N.D. Objavljeno: 22.08.2022. 🕜 11:36 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Slovenija će pomoći tvrtkama s 30% subvencije za struju i plin

Slovenska je Vlada prošli tjedan usvojila paket zakona o potporama gospodarstvu vrijedan 40 mil. EUR, koji će služiti kao pomoć gospodarstvu u energetskoj i gospodarskoj krizi koja je posljedica rata u Ukrajini. Parlamentu je na usvajanje poslan i paket pomoći kućanstvima s posebnim naglaskom na socijalno ranjive skupine stanovništva. Pomoć tvrtkama predviđa se za ovu godinu s mogućnošću prolongacije za iduću godinu, ako to odobri Europska komisija produljenjem Privremenog kriznog okvira. Korisnici potpore su pravne i fizičke osobe koje su gospodarsku djelatnost u Sloveniji registrirale do 1. prosinca 2021., osim poljoprivrednika i ribara s točno utvrđenim uvjetima poslovanja.  

Država će tvrtkama pomoći sufinanciranjem 30% troškova električne energije i prirodnog plina ove godine, a izraćun opravdanih troškova napravljen je preme metodologiji EK s projiciranim podacima od 1. lipnja do kraja godine. Mjeru će provoditi javna agencija SPIRIT pod nadzorom Ministarstva za gospodarski razvoj i tehnologiju. Prijedlog zakona predviđa tri vrste potpora gospodarstvu. 

Tri modela potpore

Prva je jednostavna pomoć, koja može iznositi do 500.000 eura i do 30% opravdanih troškova. Druga je posebna potpora koja je ograničena na dva milijuna eura i do 30% opravdanih troškova, uz dodatno ograničenje, a to je da je izračun opravdanih troškova ograničen na maksimalno 70% potrošnje u istom razdoblju. 2021. (od 1. rujna 2022. nadalje). Treća potpora namijenjena je energetski intenzivnim tvrtkama, pri čemu će iznos potpore također biti ograničen na dva milijuna eura, ali će tvrtke uz dokazivanje poslovnog gubitka moći podnijeti zahtjev za povrat do 70 posto opravdanih troškova. Prijave s podacima o troškovima električne energije i prirodnog plina za 2021. te za cijelo razdoblje od lipnja do prosinca 2022., ako zakon bude usvojen, tvrtke će morati predati u elektroničku prijavu do 15. studenog. 

Podaci za razdoblje od lipnja do rujna 2022. temeljit će se na stvarnim računima, a podaci za razdoblje od listopada do prosinca bit će procijenjeni. Nakon toga slijedi isplata prve tranše, odnosno za razdoblje od lipnja do rujna 2022., što bi se trebalo dogoditi do kraja godine. Za troškove koji će nastati u razdoblju od listopada do prosinca agencija SPIRIT doznačit će povrate do 15. ožujka iduće godine, na temelju stvarnih podataka koje tvrtke dostave do 31. siječnja 2023. Vlada će osigurati 20 milijuna eura za ovogodišnje isplate i 20 milijuna eura za iduće godine. 

Pomoć i za samohrane roditelje

Vlada također dodjeljuje pomoć za oko 63.000 pojedinaca i obitelji te 7.400 osoba s invaliditetom.  Riječ je o prijedlogu Zakona o privremenim mjerama za otklanjanje posljedica poskupljenja za najugroženije skupine stanovništva koji bi se trebao razmatrati po hitnom postupku. U njemu se, radi osiguranja veće socijalne sigurnosti za najugroženije skupine stanovništva, predlaže nekoliko privremenih mjera kojima će se ublažiti posljedice i utjecaj visokih cijena energenata i potrošačkih cijena tijekom sezone grijanja. 

Primateljima novčane socijalne pomoći i socijalne pomoći isplaćivat će se energetski dodatak. Naime, iznosit će 200 eura za samce, 200 eura za obitelji s jednim roditeljem te će se uvećavati za 118 eura za svako dijete ili za 59 eura ako je dijete raspoređeno na zajedničko odgoj i obrazovanje. Obitelji s dva roditelja dobit će 314 eura, a iznos će se povećati i za 118 eura za svako dijete ili za 59 eura ako je dijete raspoređeno na zajedničku skrb i odgoj. Parovi bez djece dobit će naknadu od 314 eura. 

Nitko neće morati podnositi zahtjev za isplatu energetskog dodatka. Energetska naknada korisniku će se isplaćivati ​​jednokratno, a utvrđivanje ispunjavanja uvjeta na temelju pravomoćnog rješenja za novčanu socijalnu pomoć ili zaštitni dodatak provodi se kroz dulje vremensko razdoblje. Prema Vladinoj procjeni, dodatak bi dobilo oko 63.000 pojedinaca i obitelji. Energetski dodatak u jednokratnom iznosu od 200 eura dobit će i osobe s invaliditetom te osobe s pravom na invalidninu, objavila je Vlada.

TAGOVI