Rosneft nudi Njemačkoj kazahstansku naftu

Autor: B.O. Objavljeno: 19.07.2022. 🕜 08:03 Lokacija: Hamburg (Njemačka)

Rafinerija PCK u Schwedtu kao žrtva njemačke odluke o embargu

Ruska naftna kompanija Rosneft predložila je obilazno rješenje za sankcije koje su na snazi za naftu iz te zemlje. Naime, predlaže se nabavljanje sirove nafte za rafineriju u istočnoj Njemačkoj iz Kazahstana, priopćile su u ponedjeljak kompanije koje upravljaju rafinerijom u Schwedtu u pokrajini Brandenburg. 

Nafta koja se iz Kazahstana doprema naftovodom Družba, koji trenutačno transportira rusku sirovu naftu u rafineriju na granici s Poljskom, sa sirovom naftom dopremljenom tankerima iz baltičke luke Rostock, mogla bi održavati puni kapacitet rafinerije PCK u Schwedtu, tvrde kompanije. 

Ako to ne uspije, ruska bi nafta trebala nastaviti dotjecati, rekle su tvrtke, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

 

Osiguranje opskrbe 

Dugo se raspravljalo o opskrbi rafinerije PCK kazahstanskom naftom, koja ne bi bila predmetom embarga na rusku naftu kao odgovor na invaziju na Ukrajinu. 

Kompanije su priopćile da se rafinerija u ovom trenutku vidi kao žrtva njemačke odluke o embargu na rusku naftu od početka sljedeće godine. PCK opskrbljuje istočnu Njemačku, uključujući Berlin, punim asortimanom naftnih proizvoda. 

"Ono što je odlučujuće jest da PCK može nastaviti proizvoditi punim kapacitetom od siječnja 2023.", rekle su tvrtke, dodajući da je to ključno za osiguranje opskrbe u sjeveroistočnoj Njemačkoj. 

Njemačka Savezna vlada također istražuje druge rute opskrbe za PCK. Objavljeno je da bi poboljšanja postojećeg cjevovoda od Rostocka do Schwedta mogla pokriti 65 posto njegovih potreba do kraja godine.

TAGOVI