INA investira u razradne bušotine u okolici Bjelovara

Autor: N. Domazet Objavljeno: 08.12.2022. 🕜 13:49 Lokacija: Bjelovar
  • plinska bušotina
    Izvor: N. D.
  • naftne bušotine
    Izvor: INA

Bilogorski kraj je u žiži interesa naftne kompanije kroz EOR projekte i nova polja

Zahvaljujući energetskoj krizi, INA je u posljednje vrijeme intenzivirala ulaganja u domaću proizvodnju nafte i plina, a investicije nisu zaobišle ni bilogorski kraj. Naftna kompanija u mađarsko-hrvatskom vlasništvu tako je, čini se po nedavno objavljenoj dokumentaciji, na kraju birokratskog putovanja duljeg od deset godina vezanog uz daljnju razradu jednog od bjelovarskih naftnih polja, prvog koje je ta naftna tvrtka počela eksploatirati otkako je hrvatske neovisnosti.

U prilog tomu svjedoči i nedavno rješenje INA-e o utvrđivanju koje obuhvaća gotovo pet četvornih kilometara sjeverno od Galovca do Starih Pavljana. Ina je zahtjev za utvrđivanjem eksploatacijskog polja Galovac – Pavljani podnijela još prije deset i više godina, a tek potkraj listopada ove godine odrađene su sve potrebne predradnje poput utvrđivanja imovinsko-pravnih odnosa, utjecaja na okoliš i slično. Nakon što su ishođene sve potrebne dozvole, Ini preostaje ishoditi dozvolu za pridobivanje ugljikovodika i sklapanje ugovora za eksploataciju ugljikovodika te posao može početi, piše Klikni.hr. 
 

EOR projekti

INA crpi naftu i plin s eksploatacijskog polja Galovac – Pavljani već dugo, a sada je riječ o daljnjoj razradi tog naftnog polja. Iz Ine poručuju da se području Bjelovarsko-bilogorske županije eksploatacija nafte i plina odvija na eksploatacijskim poljima ugljikovodika Galovac-Pavljani, Letičani, Šandrovac, Bilogora i Mosti. Polje Šandrovac u proizvodnji je od 1967. godine, Bilogora od 1972. godine, Letičani od 1989., Galovac-Pavljani od 1992., dok je polje Mosti pušteno u probnu eksploataciju u kolovozu ove godine i trenutno je u fazi ekonomske evaluacije projekta. 

„INA snažno ulaže u razradne projekte čiji je cilj zadržavanje proizvodnje nafte i plina i ublažavanje očekivanog prirodnog pada proizvodnje na postojećim poljima. Kompanija planira značajna ulaganja u proizvodnju nafte i plina u budućnosti kroz projekt implementacije tercijarnih metoda na polju Šandrovac (EOR Šandrovac- eng. enhanced oil recovery, metoda povećanja iscrpka nafte), kroz projekt izgradnje novog dijela sabirno-transportnog sustava na polju Bilogora, kroz dodatnu razradu polja Galovac-Pavljani te izradu novih bušotina na polju Letičani”, poručuju iz Ine za Klikni.hr.

TAGOVI