Exxon i Chevron ulažu u povećanje proizvodnje nafte

Autor: N. D. Objavljeno: 09.12.2022. 🕜 11:09 Lokacija: Houston (SAD)
  • Ventil na naftnoj bušotini (izvornik: Leonid Ikan / Shutterstock, 2015.)

• nafta, bušotine, naftna industrija, proizvodnja nafte i plina
    Izvor: Leonid Ikan / Shutterstock
  • Naftna bušotina u sumrak (izvornik: Douglas Knight / Shutterstock, 2011.)

• bušotine, nafta, proizvodnja nafte i plina
    Izvor: Douglas Knight / Shutterstock

Američki divovi plivaju u novcu i namjeravaju ponešto povećati proizvodnju

 

Dvije najveće američke  naftne kompanice Exxon Mobil i Chevron  - objavile su planove za povećanje izdataka za energetske projekte sljedeće godine usred visoke potražnje i cijena nafte. Iako će potrošiti više, to će biti manje od polovice ukupnih 84 milijarde dolara koliko su potrošili 2013., kada su cijene nafte često bile iznad 100 dolara po barelu kao ove godine. Tvrtke plivaju u novcu od prošlih rezova troškova, a naglo su povećali isplate dioničarima. Fokus na povrate dioničara doveo je do pritiska Bijele kuće. 

Povećanje proizvodnje, ali skromno


Bidenova administracija kritizirala je naftne kompanije jer nisu povećale svoju proizvodnju nafte kako bi pomogle u snižavanju cijena za potrošače. Ipak, proračuni za sljedeću godinu ostaju unutar raspona postavljenih prije  u Ukrajini koji je doveo do globalne nestašice energije. Exxon je rekao da će iduće godine povećati ulaganja u projekte na između 23 i 25 milijardi dolara, u odnosu na projicirane 22 milijarde dolara ove godine. Chevron je rekao da planira potrošiti 17 milijardi dolara, u odnosu na oko 15 milijardi ove godine. 

Povećanja uključuju nova sredstva za projekte smanjenja emisija i utjecaj inflacije. Veća potrošnja neće odmah dovesti do veće proizvodnje. Exxon je rekao da očekuje da će proizvodnja iduće godine ostati nepromijenjena na oko 3,7 milijuna barela ekvivalentne nafte dnevno (boed), dok je Chevron prognozirao više od 3% prosječnog godišnjeg povećanja do 2026. godine. Exxon neće domašiti cilj od 1 milijuna boe/d iz svojih operacija u Permu za oko dvije godine, izjavio je u četvrtak izvršni direktor Exxona Darren Woods. Sada ima za cilj doseći između 900.000-1 milijun boe/d u 2027., piše Reuters. 

Zarada u porastu
 
Najveća promjena bit će iznos zarađenog novca. Exxon vidi potencijal za 100 milijardi dolara viška gotovine do 2027., pod pretpostavkom da će globalna cijena nafte iznositi 60 dolara po barelu. Chevron bi iduće godine trebao generirati oko 34 milijarde dolara slobodnog novčanog toka, prema istraživanju kapitala Jefferiesa, dvostruko više od razine ulaganja u naftu. Američki i europski proizvođači također su djelomično nadoknadili troškove projekata smanjene tijekom pandemije. 
Shell je ove godine povećao kapitalnu potrošnju za 22% na između 23 do 27 milijardi dolara. BP je ove godine povećao projektnu potrošnju za 21% na 15,5 milijardi dolara u odnosu na prošlu godinu. Pet velikih zapadnih kompanija zabilježilo je rekordnu dobit ove godine, a dionice Exxona i Chevrona u ovom su kvartalu dosegnule najvišu razinu u povijesti.

TAGOVI