Njemačka će trebati fosilne izvore još barem 10 godina

Autor: N.D. Objavljeno: 06.12.2022. 🕜 09:18 Lokacija: Berlin (Njemačka)

Plin ostaje dominantan u energetskom miksu, uz oslanjanje na ugljen

Prirodni plin bit će ključni energent za dobivanje električne energije u Njemačkoj i opskrbu energijom još najmanje deset godina, jer širenje obnovljivaca i izgradnja i obnova elektroenergetske mreže zaostaju, zaključila je konzultantska tvrtka McKinsey u priopćenju za javnost. Izvješće o budućnosti opskrbe električnom energijom u zemlji pokazalo je da će Njemačkoj trebati "maksimalno ubrzana ekspanzija obnovljivih izvora energije", kao i više plinskih jedinica koje bi se kasnije mogle prenamijeniti za korištenje bioplina ili zelenog vodika. 

Tvrtke bi trebale tražiti dugoročne ugovore o opskrbi plinom kako bi osigurale niže cijene. Njemačka se užasno trudi dobaviti dovoljne količine LNG-a i rijetkih metala za svoju industriju. Zato je s trgovačkom kućom Trafigura Group potpisla državno poduprijet zajam od nevjerojatnih 3 milijarde USD za opskrbu plinom, dok Berlin pojačava napore da osigura prirodne resurse nakon ruske invazije na Ukrajinu. Trafigura, koja će prvenstveno koristiti svoj globalni portfelj plina i ukapljenog prirodnog plina, izvršila je prvu isporuku 1. studenoga, objavila je trgovačka kuća u ponedjeljak u priopćenju, javlja Bloomberg News. To je drugi takav posao u posljednjih nekoliko mjeseci, nakon što je Trafigura u listopadu objavila da je osigurala kredit od 800 milijuna USD za isporuku metala Njemačkoj. 

Njemačka se neće tako brzo maknuti ni od ugljena, zaključuju konzultanti. Unatoč "negativnim učincima na održivost", 10 GW energetskih kapaciteta na ugljen koji su predviđeni za gašenje moraju biti uključeni dok ne budu dostupne plinske jedinice spremne za rad na vodik bez emisija, piše McKinsey. Konzultantsko izvješće ispitalo je različite scenarije koji bi doveli cijene električne energije na razinu usporedivu s drugim industrijaliziranim zemljama do 2025., uz osiguranje sigurne opskrbe električnom energijom.

TAGOVI