Cijena nafte opet ide gore jer Kina planira povećanje uvoza

Autor: N. D. Objavljeno: 09.01.2023. 🕜 14:11 Lokacija: London (Velika Britanija)
  • Naftna bušotina u sumrak (izvornik: Danil Vitalevich Chepko / Shutterstock, 2008.)

• nafta, bušotine, proizvodnja nafte i plina
    Izvor: Danil Vitalevich Chepko / Shutterstock

Saudijci neće dozvoliti pad cijene crnog zlata ispod 75 USD/bl

Cijena nafte je nastavila rasti u ponedjeljak, porasla je za oko 3%. Naime, odluka Kine da nakon tri godine ponovno otvori svoje granice povećao je izglede za potražnju goriva i donekle zasjenio zabrinutost zbog globalne recesije. Tu su i nade u manje agresivna povećanja američkih kamatnih stopa, s rastom dionica i slabljenjem dolara.

Sirova nafta Brent poskupila je 2,29 dolara, ili 2,9%, na 80,86 USD po barelu, dok je američka sirova nafta West Texas Intermediate porasla za 2,46 dolara, ili 3,3%, na 76,23 USD do 11.50 GMT, javlja Reuters.

Pad u prvom tjednu 2023.

"Ako se recesija izbjegne, globalna potražnja za naftom i rast potražnje ostat će otporni", rekao je Tamas Varga iz naftnog brokera PVM, dodajući da je razvoj događaja u Kini glavni razlog za današnji rast. Rast je uslijedio nakon prošlotjednog pada od više od 8% za obje referentne vrijednosti nafte, što je njihov najveći tjedni pad na početku godine od 2016.

Kina je donijela drugu seriju kvota za uvoz sirove nafte za 2023., prema izvorima i dokumentima koje je pregledao Reuters, podižući ukupni iznos za ovu godinu za 20% u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Unatoč oporavku od ponedjeljka, još uvijek postoji zabrinutost da bi veliki protok kineskih putnika mogao uzrokovati još jedan porast zaraze koronavirusom, a ostaje i šira gospodarska situacija koja je zabrinjavajuća.

Te se zabrinutosti odražavaju na strukturu tržišta nafte. I kratkoročni ugovori za Brent i za američku sirovu naftu trguju se s diskontom do sljedećeg mjeseca, strukturom poznatom kao 'contango', koja obično ukazuje na "medvjeđe raspoloženje", ili stagnaciju cijena. Analitičari smatraju da Saudijska Arabija neće dozvoliti daljnji pad cijena ispod 75 USD/bl i da će smanjivati proizvodnju, smatrajući da bi benčmark za 2023. mogao biti barem 80 USD/bl. 

TAGOVI