Slovenija će obeštetiti opskrbljivače zbog regulacija cijene energije

Autor: N. D. Objavljeno: 16.01.2023. 🕜 11:43 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)
  • Brojilo za električnu energiju (izvornik: Alex Yeung / Shutterstock, 2013.)

• električna brojila, električna energija, cijene električne energije
    Izvor: Alex Yeung / Shutterstock

Stotine milijuna eura pomoći opskrbljivačima struje i plina

Slovenska Vlada je prošli tjedan donijela uredbe kojima se uređuje određivanje načina i postupka isplate primjerene naknade štete opskrbljivačima električne energije i plina nastale regulacijom maloprodajnih cijena u 2023. godini. Kako je priopćeno iz Vlade, Zakon o hitnim intervencijama za rješavanje visoke cijene energije propisuje da ako država utvrdi najvišu cijenu električne energije, plina ili toplinske energije iz sustava daljinskog grijanja, može odrediti i primjerenu novčanu naknadu ili drugu mjeru s učinkom primjerene naknade za opskrbljivače ili distributere toplinske energije kojima bi se ovom mjerom izazvati značajnu štetu. Kako javlja slovenska nacionalna televizija godišnja vrijednost pomoći procijenjena je na 340 do 350 milijuna eura. 

Ograničavanjem maloprodajnih cijena država je nanijela štetu dobavljačima ograničavajući cijene na nižu razinu od one koju bi dobavljači vjerojatno postavili na temelju vlastitih nabavnih i proizvodnih troškova te cijena i uvjeta na maloprodajnom i veleprodajnom tržištu. Navedeni propisi uređuju način određivanja primjerene novčane naknade ili druge mjere s učinkom primjerene naknade štete; uvjete i kriterije za ostvarivanje prava na naknadu i druge mjere; tijelo koje isplaćuje naknade; izvor sredstava i način isplate primjerene naknade ili provedbe druge mjere s učinkom primjerene naknade za nanošenje znatne štete opskrbljivačima električne energije zbog uvođenja najviše dopuštene maloprodajne cijene električne energije u 2023. godini.

Utvrđivanje podobnosti i isplatu naknade za opskrbljivače provodit će operator tržišta električne energije Borzen, a potrebna sredstva osigurat će Ministarstvo financija.

TAGOVI