Po prvi puta od 2001. pala je proizvodnja rafinerija u Kini

Autor: N. D. Objavljeno: 17.01.2023. 🕜 09:08 Lokacija: Peking (Kina)
  • Ventili u INA Rafineriji nafte Sisak (izvornik: INA)

• ventili, rafinerije, procesna postrojenja, Rafinerija nafte Sisak
    Izvor: INA

Kineska politika u pandemiji uzela je veliki danak u potrošnji naftnih derivata

Proizvodnja kineskih rafinerije nafte u 2022. pala je za 3,4% u odnosu na prethodnu godinu, što je prvi godišnji pad od 2001., budući da su kineske stroge kontrole u korodi uzele danak na ekonomiji i potrošnji goriva.

Rafinerije su prošle godine preradile 675,9 milijuna tona sirove nafte, pokazuju podaci Državnog ureda za statistiku (NBS) u utorak, ili oko 13,5 milijuna barela dnevno (bpd). U 2001. prerada je pala za 0,3% u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci NBS-a. Pretovar sirove nafte u prosincu porastao je 2,5% u odnosu na isti mjesec prethodne godine na 59,88 milijuna tona, izvijestio je NBS, ili 14,1 milijun bpd, što je druga najveća količina u 2022. na dnevnoj bazi jer su rafinerije povećale proizvodnju kako bi iskoristile izvozne kvote goriva.

Nakon osam mjeseci uzastopnog pada na godišnjoj razini između siječnja i kolovoza, rafinerijska prerada započela je oporavak u rujnu jer je vlada promijenila gorivo trgovinsku politiku izdavanjem velikog niza kvota za poticanje izvoza.

Veća proizvodnja plina


Objavljeni su podaci i za proizvodnju plina. Podaci NBS-a također pokazuju da je proizvodnja prirodnog plina u prosincu porasla za 6,5% u odnosu na prethodnu godinu na 20,4 milijarde kubičnih metara, što je mjesečni rekord, jer su državne naftne kompanije pojačale bušenje kako bi zadovoljile zimsku potražnju za grijanjem.

Proizvodnja za 2022. porasla je za 6,4% na godišnji rekord od 217,8 milijardi m3, što je šesta godina u kojoj je godišnja proizvodnja porasla za više od 10 milijardi kubnih metara, što omogućuje da Kina smanji skupu kupnju ukapljenog prirodnog plina.

Proizvodnja sirove nafte ostala je čvrsto iznad granice od 4 milijuna bpd, razine koju sektor kojim dominira država smatra strateškom za osiguranje domaće sigurnosti opskrbe, dok su tvrtke ubrzavale razvoj izazovnijih ležišta.

TAGOVI