Slovenija ove godine počinje izgradnju skladišta za nisko i srednjeradioaktivni otpad

Autor: N. D. Objavljeno: 17.01.2023. 🕜 09:57 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)
  • skladište radioaktivnog otpada Krško, foto: SUO Krško, 2020.
    Izvor: SUO Krško

Za prvu fazu radova na izgradnji skladišta u Vrbini već se bira izvođač radova

U slovenskoj Agenciji za radioaktivni otpad očekuju da će odlagalište nisko i srednje radioaktivnog otpada u Vrbini pri Krškom početi graditi ove godine, a probno bi trebalo početi s radom 2026. godine. Investicija se procjenjuje na 194 milijuna eura. Projekt izgradnje betonskih spremnika i provedbe tehničke zaštite odlagališta nisko i srednje radioaktivnog otpada (NSRAO) u Agenciji za radioaktivni otpad (ARAO) podijeljen je u tri faze. U prvom će započeti s izgradnjom infrastrukturnih objekata - pristupne ceste, elektro i drugih priključaka - te provesti sve što je potrebno za početak tehničkog osiguranja. Uspostavit će i monitoring okoliša. U drugoj fazi slijedi izgradnja odlagališnih objekata i vanjskog uređenja, au trećoj izrada i isporuka portalne dizalice i opreme za podizanje.

Za prvu fazu već se bira izvođač radova, a za nekoliko mjeseci bit će objavljeni natječaji za drugu i treću fazu, javlja RTV Slovenije. Trenutno je u tijeku natječaj za izradu betonskih kontejnera koji je u fazi evaluacije ponuda. Agencija je u prosincu prošle godine raspisala javni ugovor za izgradnju infrastrukture i provedbu tehničke zaštite odlagališta.

Građevinska dozvola čeka pravomoćnost

Građevinska dozvola za nuklearni objekt izdana je u srpnju prošle godine i još nije pravomoćna, ali se uskoro očekuje izdavanje građevinske dozvole za infrastrukturne objekte. Natječaj za izgradnju se ponavlja drugi put, no prvi je poništen jer je ponuđena cijena premašila osigurana financijska sredstva, pojasnili su.

Izvor: Shutterstock

Investicija je procijenjena na 194 milijuna eura. To uključuje otkup zemljišta, suradnju s lokalnim zajednicama i komunikacijske aktivnosti, projektnu i investicijsku dokumentaciju, inženjering, upravljanje i praćenje ulaganja, procedure i analize rada odlagališta, izgradnju i opremanje, naknade zbog ograničenog korištenja prostora i nepredviđenih radova.
Planirana sredstva za izgradnju i opremanje inače su manja od ukupne vrijednosti investicije od 194 milijuna eura, jer je određeni dio novca već uložen u kupnju zemljišta i ostalih navedenih stavki. Projekt odlagališta financira se iz dva izvora. Dio novca osiguran je iz državnog proračuna, a dio iz Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško i za zbrinjavanje njezinog radioaktivnog otpada.

Betonski kontejneri

Hrvatska strana ne sudjeluje u projektu jer je međudržavno povjerenstvo 2019. zaključilo da zajedničko rješenje nije moguće. Slovenija stoga gradi odlagalište NSRAO samo za slovenski dio otpada. Iz Agencije za radioaktivni otpad (ARAO) potvrdili su da planiraju izgraditi tehnološku i upravno-uslužnu zgradu te okrugli silos za odlaganje dubine 55 metara i širine 27 metara. Tamo će se odlagati otpad uglavnom iz NEK-a. Oni bi trebali zauzimati otprilike 93% raspoloživog prostora, a ostatak će se koristiti za odlaganje otpada iz slovenskih bolnica, industrije i istraživačkih institucija koji se sada skladišti u Brinju kod Ljubljane.

Nisko i srednje radioaktivni otpad odlagat će se u betonske kontejnere. U silosu će biti mjesta za 990 spremnika, što bi trebalo biti dostatno za, između ostalog, slovensku polovicu ukupnog otpada iz proizvodnje Neka i za polovicu otpada koji će nastati tijekom njegove razgradnje.

TAGOVI