Preduvjeti za nove načine izravnih plaćanja građanima u krizi

Autor: B. O. Objavljeno: 17.01.2023. 🕜 09:33 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Ilustracija eura, novca, plaćanja, potpora (FOTO: Markus Spiske from Stock, 2023.)

• euro, novac, plaćanje
    Izvor: Markus Spiske

Njemački ministar rada i socijale gura izravna plaćanja usred energetske krize

Njemački ministar rada i socijalne skrbi Hubertus Heil založio se za nove načine izravnih državnih plaćanja građanima u svjetlu energetske krize.

"Za budućnost će nam trebati takav mehanizam za izravna plaćanja, kako bismo se mogli brzo i precizno rasteretiti u vrijeme krize", rekao je Heil za njemačku novinsku agenciju dpa u Berlinu.

U svom koalicijskom sporazumu, Socijaldemokrati (SPD), Zeleni i Slobodna demokratska stranka (FDP) najavili su razvoj mehanizma za izravna plaćanja kao kompenzaciju za rastuće cijene CO2.

Međutim, prošlog je ljeta ministar financija Christian Lindner iz FDP-a najavio kako će trebati najmanje 18 mjeseci za prikupljanje potrebnih podataka poput poreznog prepoznavanja i brojeva računa za takva izravna plaćanja svim građanima.
 

Energetski paušal

Heil iz SPD-a poziva na način izravnih plaćanja u kontekstu energetske krize i ruskog rata u Ukrajini. Proteklih mjeseci, rekao je, već je bilo jednokratnih isplata putem potpore osnovnom dohotku i energetskog paušala umirovljenicima. Međutim, paušali nisu bili pokrenuti kao socijalno diferencirana izravna plaćanja jer takav mehanizam plaćanja još nije postojao.

Ministar financija sada stvara "tehničke preduvjete" kako bi takav mehanizam bio moguć u budućnosti, rekao je Heil.

TAGOVI