Većina Europljana podržava mjere za rješavanje energetske krize

Autor: B. O. Objavljeno: 19.12.2022. 🕜 14:35 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Slika zgrade Europske komisije u Bruxellesu (foto: Matija Eppert, listopad 2017.)

• Europska komisija, Europska unija
    Izvor: Matija Eppert

Velika većina smatra da je zbog ruskog rata protiv Ukrajine još važnije ulagati u obnovljive izvore

Velika većina građana Europske unije podržava mjere koje je EU nedavno poduzeo za rješavanje energetske krize

Naime, prema novom istraživanju Eurobarometra, koje je objavljeno koncem proteklog tjedna, 82 posto ispitanika slaže se da bi EU trebao nastaviti poduzimati mjere za smanjenje svoje ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima. 

Velika većina (83 posto) smatra da je zbog ruskog rata protiv Ukrajine još važnije ulagati u obnovljive izvore. Osim toga, 87 posto ispitanika smatra da je ključno zaštititi kritičnu infrastrukturu, kao što su plinovodi i internetski kabeli, dok se 83 posto njih slaže da cijena električne energije ne bi trebala ovisiti o cijeni plina.

 

Isključivanje elektroničkih uređaja 

Čak 85 posto ispitanika, izvijestila je Europska komisija, tvrdi da je povećanje cijena energije utjecalo na njihovu kupovnu moć. 

Za 56 posto ispitanika nedavna povećanja cijena uglavnom su posljedica agresivnog ponašanja Rusije, a 38 posto ih se s time ne slaže. 

Izvor: Pixabay


Gotovo polovina, točnije 49 posto ispitanika smatra kako će mjere koje poduzima EU za poboljšanje gospodarske situacije imati pozitivan učinak, 18 posto da će taj učinak biti negativan, a 22 posto da neće imati učinka. 

Ispitanici izjavljuju da već smanjuju potrošnju energije i račune za energiju ili da su to spremni učiniti, npr. tako da gase svjetla u sobama u kojima ne borave (77 posto), isključuju elektroničke uređaje kad ih ne koriste (62 posto) i štedljivije griju (58 posto).

 


Gospodarske sankcije 

Građani i dalje uvelike podržavaju mjere koje je EU poduzeo kao odgovor na rusku ratnu agresiju na Ukrajinu. To se ponajprije odnosi na pružanje humanitarne pomoći (88 posto), a zatim na prihvat osoba koje bježe od rata (82 posto). 

K tomu, 71 posto ispitanika odobrilo je gospodarske sankcije protiv ruske vlade, poduzeća i pojedinaca, a 70 posto financijsku potporu Ukrajini. Većina je i za blokiranje ruskih državnih medija (63 posto) te financiranje kupnje i isporuke vojne opreme Ukrajini (59 posto). 

Inače, istraživanje Flash Eurobarometra 'Odgovor EU-a na energetsku krizu' provedeno je od 23. do 30. studenog u 27 članica.

TAGOVI