Uniperov spas bit će nacionalizacija

Autor: N. D. Objavljeno: 21.12.2022. 🕜 11:43 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Logo Unipera na ulazu u sjedište tvrtke u Düsseldorfu u Njemačkoj (izvornik: nitpicker / Shutterstock, 2023.)

• Uniper, logo
    Izvor: nitpicker / Shutterstock

Dioničari su jučer izglasali nacionalizaciju tvrtke koja ne može podmirivati trošak nabave plina

Dioničari Unipera otvorili su put dalekosežnoj nacionalizaciji glavnog njemačkog uvoznika energije, koji je u problemima otkako je Rusija napala Ukrajinu i ugušila opskrbu plinom Europi. Na izvanrednoj skupštini u ponedjeljak dioničari najvećeg njemačkog trgovca plinom izglasali su stabilizacijske mjere dogovorene s njemačkom vladom i dosadašnjim finskim većinskim dioničarom Fortumom. 

Paket spašavanja uključuje kapitalnu injekciju od 8 milijardi eura, koju samo njemačka vlada ima pravo uplatiti. Nadalje, savezna vlada će preuzeti Fortumov udio u Uniperu. Berlin će tada imati oko 98,5% udjela u Uniperu. Uz to, emisijom novih dionica planira se prikupiti do 25 milijardi eura. Uniper je bio bačen u probleme nakon što je Rusija počela smanjivati svoje isporuke plina Njemačkoj. 

Kako bi ispunio svoje obveze opskrbe gradskim komunalnim poduzećima i industriji, Uniper je morao kupovati plin po visokim cijenama na burzama. Dnevni gubici ponekad su iznosili i preko 200 milijuna eura. U rujnu je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck najavio planove da vlada postane većinski dioničar u pokušaju da spasi Uniper od stečaja, javlja DPA.

TAGOVI