Ograničavanje previsokih cijena plina

Autor: B. O. Objavljeno: 20.12.2022. 🕜 10:53 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Zgrada Europske komisije u Bruxellesu (izvornik: Pixabay, 2021.)

• Europska komisija, Europska unija, zastave
    Izvor: Pixabay

Dogovor o privremenom mehanizmu korekcije tržišta za zaštitu od pretjerano visokih cijena

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sudjelovao je jučer u Bruxellesu na redovnom sastanku Vijeća za energetiku. 

Nakon dugotrajnih pregovora, ministri energetike postigli su politički dogovor o Uredbi Vijeća za privremeni mehanizam korekcije tržišta za zaštitu građana i gospodarstva od pretjerano visokih cijena. Uredba ima cilj ograničiti previsoke cijene plina u Europskoj uniji, a istovremeno omogućiti sigurnost opskrbe i stabilnost financijskih tržišta. 

Mehanizam korekcije tržišta automatski će se aktivirati ako nastupi "događaj korekcije tržišta", odnosno ako cijena za mjesec s najkraćim dospijećem na Title Transfer Facility (TTF) prelazi 180€/MW h tijekom tri radna dana te ako je TTF cijena za naredni mjesec viša za 35 eura od referentne cijene LNG-a na svjetskim tržištima tijekom ista tri radna dana.

 

Prihvatljiv korak 

Navedeni mehanizam trebao bi se primjenjivati od 15. veljače 2023. Nakon aktivacije, ograničenje će se primjenjivati tijekom 20 radnih dana. Osim toga, utvrđeni su sigurnosni uvjeti za deaktivaciju i suspenziju mehanizma. 

Izvor: Shutterstock

Ova Uredba je, između ostalog, dio paketa koji sadrži i prijedloge za jačanje solidarnosti i koordinaciju zajedničke nabave plina te ubrzavanje projekata za energiju iz obnovljivih izvora, javlja Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR)

Hrvatska se zalagala za ograničenje cijene plina, a mehanizam korekcije tržišta predstavlja prihvatljiv korak prema rješavanju pitanja volatilnosti cijena. Ministar Filipović od početka je naglašavao stajalište kojim bi se, kroz obuhvat i visinu cijene odnosno aktivaciju mehanizma, postigla najpovoljnija korist za građane i gospodarski sektor. 

Ministri energetike postigli su dogovor o općem pristupu o prijedlogu za smanjenje emisija metana u energetici. Kroz prijedlog će se tražiti od djelatnosti nafte i plina te ugljena da mjere i provjeravaju emisije metana te izvješćuju o njima.

 

Proširenje JANAF-a 

Vijeće je također postiglo dogovor o općem pristupu o prijedlogu direktive REPowerEU kojom se izmjenjuje zakonodavstvo Europske unije o energiji iz obnovljivih izvora, energetskoj učinkovitosti i energetskim svojstvima zgrada. Kroz prijedlog se nastoji ubrzati uvođenje energije iz obnovljivih izvora. 

Češko predsjedništvo predstavilo je izvješće o napretku u vezi s paketom o plinu, koji uključuje prijedlog direktive i prijedlog uredbe o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište plinova iz obnovljivih izvora, prirodnih plinova i vodika, nakon čega su ministri razmijenili mišljenja. 

U okviru točke „razno“, mađarska delegacija je pozvala na potporu i mjere u sklopu sigurnosti opskrbe povezane s naftovodom tvrtke Jadranski naftovod (JANAF). Značajan dio srednjoeuropskih zemalja ovisi o opskrbi naftom iz Rusije preko Ukrajine, a s obzirom na to da su posljednjih tjedana imali prekide u isporuci kroz naftovod Družba, Mađarska smatra da postoji potreba za diversifikacijom ruta te da je planirano proširenje JANAF-a nužno u smislu sigurnosti opskrbe i diversifikacije izvora energije.

 

Održiva alternativa 

Hrvatska s postojećom infrastrukturom može dati značajan doprinos diversifikaciji opskrbe energetskim izvorima svojih susjeda i ostalih zemalja srednje i jugoistočne Europe. 

U tom smislu, Filipović je ponovio važnost naftovoda JANAF kao održive alternative za opskrbu zemalja bez izlaza na more – poput Mađarske, Slovačke i Češke. 

"Svaka tvrtka zainteresirana za transport ili skladištenje nafte može se obratiti JANAF-u i sklopiti ugovor o njihovim uslugama. Hrvatska je u potpunosti predana solidarnosti Europske unije i funkcioniranju jedinstvenog tržišta", naglasio je ministar.

TAGOVI