Gatesov nuklearni reaktor u problemima zbog - ruskog goriva

Autor: N. D. Objavljeno: 21.12.2022. 🕜 11:41 Lokacija: Kamerrer (SAD)
  • Postrojenje NE Grohnde u Njemačkoj, koja je zatvorena 2021. (izvornik: Philip Lange / Shutterstock, 2007.)

• nuklearne elektrane, nuklearna energija
    Izvor: Philip Lange / Shutterstock

Problem visokoobogaćenog urana za reaktor Natrium još nije riješen

Američki demo projekt naprednog nuklearnog rektora TerraPowera suočit će se s kašnjenjima od najmanje dvije godine jer je jedini izvor niskoobogaćenog radioaktivnog goriva bila Rusija, a rat u Ukrajini zatvorio je vrata tim trgovinskim odnosima. Tvrtka koju podupire Bill Gates planira izgraditi svoj prvi reaktor u gradu Kemmereru u državi Wyoming, a nadali su se da će ga završiti do 2028. “U veljači 2022., ruska invazija na Ukrajinu uzrokovala je da jedini komercijalni izvor HALEU goriva više nije održiv dio opskrbnog lanca za TerraPower, kao ni za druge u našoj industriji,” rekao je Chris Levesque, izvršni direktor TerraPowera, piše CNBC. 

"S obzirom na trenutnu nedovoljnu dostupnost goriva i činjenicu da nije započeta gradnja novih postrojenja za obogaćivanje goriva, TerraPower predviđa minimalno dvogodišnju odgodu da bi mogao staviti natrijev reaktor u rad", rekao je Levesque. Terrapowerov napredni dizajn nuklearne elektrane, poznat kao Natrium, bit će manji od konvencionalnih nuklearnih reaktora i trebao bi koštati 4 milijarde dolara, a polovica tog novca dolazi od Ministarstva energetike SAD-a. 

Fali goriva

Natrium predviđa snagu osnovnog opterećenja od 345 MW, s potencijalom povećanja na 500 MW. No, postrojenje ovisi o visoko obogaćenom uranu ili HALEU. Postojeća flota nuklearnih reaktora u Sjedinjenim Državama pokreće uran-235 obogaćen do 5%, kaže Ministarstvo energetike, dok je HALEU obogaćen između 5% i 20%. Sjedinjene Države nemaju kapacitet za obogaćivanje za opskrbu komercijalnim količinama HALEU goriva pa je TerraPower "preuzeo korištenje HALEU-a iz Rusije za prvo punjenje jezgre", napisao je Levesque. 

Otkako je u veljači izbio rat u Ukrajini i postalo jasno da Rusija više ne može biti pouzdan trgovinski partner, TerraPower, Ministarstvo energetike i drugi dionici tražili su alternativne izvore HALEU goriva. Oni lobiraju zakonodavce da odobre 2,1 milijardu USD za podršku proizvodnji HALEU-a, kaže Levesque. Država ima dovoljne količine prethodno korištenog urana za proizvodnju HALEU, no problem je prerada dovoljnih količina, a tu je stvar i dalje problematična, piše CNBC. Projekt je prikupio 820 milijuna USD privatnih ulaganja, a kongres je odobrio sufinanciranje 1,6 milijarde USD, a prema planu trebao je biti završen do sredine desetljeća.

TAGOVI