EU se planira opskrbljivati električnom energijom iz azerbajdžanskog plina

Autor: N. D. Objavljeno: 19.12.2022. 🕜 12:12 Lokacija: Bukurešt (Rumunjska)
  • Detalj dalekovoda (izvornik: Shutterstock, 2008.)

• dalekovodi, elektroenergetske mreže, elektroenergetski sustavi
    Izvor: Shutterstock

Podmorski kabel ispod Crnog mora za budućnu opskrbu električnom energijom EU

Čelnici RumunjskeAzerbajdžanaGruzije i Mađarske potpisali su u subotu sporazum o izgradnji podmorskog elektroenergetskog kabela, dugačkog 1.195 km, snage 500 kV i kapaciteta 1 GW, koji će ići ispod Crnog mora i opskrbljivati Europsku uniju električnom energijom. 

Izgradnja podmorskog kabela trebala bi započeti sljedeće godine povezujući Azerbajdžan s Mađarskom preko Gruzije i Rumunjske, iako se ne očekuje da će biti pušten u rad prije 2029. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je da će EU u izgradnju kabela uložiti 2,3 mlrd. eura. 

Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen rekla je da blok definitivno "okreće leđa" ruskim fosilnim gorivima i diverzificira se prema "pouzdanim energetskim partnerima" te je dodala da je "crnomorski električni kabel nova trasa prijenosa puna mogućnosti", napisala je Van der Leyen na Twitteru. 

Europska komisija navodi da će električna energija za EU doći iz planiranih vjetroelektrana, no to je najvjerojatnije mazanje očiju, jer zemlja 90% električne energije dobiva iz obilnih plinskih nalazišta (jedno od najvećih polja na svijetu je Shah Deniz npr.), a tek 8% iz velikih hidroelektrana. Prema posljednjim podacima, kapaciteti u novim obnovljivcima, vjetru, solaru i malim hidroelektranama su znatno niži od postojećih hrvatskih, no postoje planovi da se razviju projekti offshore vjetroelektrana. 

Izgradnja počinje 2023. 

Izgradnja podmorskog kabela trebala bi započeti sljedeće godine povezujući Azerbajdžan s Mađarskom preko Gruzije i Rumunjske, iako se ne očekuje da će biti pušten u rad prije 2029. Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev pozdravio je ono što je nazvao "naš doprinos europskoj energetskoj sigurnosti" i "novi most između EU-a i Azerbajdžana". Von der Leyen je rekla da bi kabel dodatno pružio Gruziji, kao i Azerbajdžanu priliku da postane regionalno energetsko središte. 

Napomenula je da će shema omogućiti opskrbu električnom energijom susjednih država, uključujući Moldaviju i Ukrajinu, te pomoći u modernizaciji energetske mreže potonje. Gruzijski operater prijenosa GSE objavio je da projekt uključuje i telekomunikacijski kabel. 

Subotnji sporazum također predviđa pojačanu suradnju u novim energetskim tehnologijama, proizvodnji vodika i širenju infrastrukture za tranzit energije, navodi se u izjavi rumunjskog predsjednika.

TAGOVI