Elektrifikacija kao budućnost energetike

Autor: B.O. Objavljeno: 23.11.2022. 🕜 09:54 Lokacija: Zagreb

Kako će sve to izgledati?

Elektrifikacija, tj. zamjena fosilnih goriva električnom energijom glavni je dio globalnih napora prema dekarbonizaciji

Primjerice, zgradarstvo i promet zajedno imaju prosječno 33 posto udjela u svim emisijama na svijetu. Elektrifikacija može značajno pridonijeti smanjenju takvih emisija. Štoviše, ona se dotiče mnogih industrijskih grana, a toliko je postala važna da izaziva sve više rasprava o svojem utjecaju na potrošnju energije i troškove. 

Naime, energetska tranzicija obuhvaća mnoge aspekte proizvodnje električne energije, a zajednički im je cilj pronalaženje najučinkovitijeg načina proizvodnje uz minimiziranje troškova. 

Osim smanjivanja intenziteta emisija ugljika u samoj proizvodnji električne energije, ključna prednost elektrifikacije energetike i prometa je energetska učinkovitost koja i sama po sebi pridonosi smanjenju emisija. 


Niži troškovi održavanja

U slučaju grijanja prostora, dizalice topline su triput učinkovitije od kotlova na prirodni ili ukapljeni naftni plin ili loživo ulje. 

Elektromotori su na sličan način triput energetski učinkovitiji od motora s unutarnjim izgaranjem, a koriste i manje komponente koje, prema procjenama američke vlade, zahtijevaju i do 40 posto niže troškove održavanja. 

Više o tome moguće je pročitati u članku mr. sc. Ive Tokića, MBA, koji je objavljen u stručnom časopisu EGE

Na časopis EGE, koji izlazi pet puta godišnje i prati najnovija kretanja u energetici, možete se pretplatiti OVDJE.

TAGOVI