Odmjereni koraci u energetskoj tranziciji

Autor: B.O. Objavljeno: 28.11.2022. 🕜 14:34 Lokacija: London (Ujedinjeno Kraljevstvo)

Naftne i plinske tvrtke prelaze različite rute do istog cilja – dekarbonizacije

Vodeće naftne i plinske tvrtke u svoje proizvodne portfelje neprestano uključuju prijelazna goriva, kao i izvore energije s niskim ili bez udjela ugljika, budući da su njihovi doprinosi ključni za uspješnu energetsku tranziciju i smanjenje emisija ugljika. 

Naime, analitička tvrtka GlobalData u svojem izvješću Energetska tranzicija u nafti i plinu otkriva kako su velike naftne kompanije kao što su BP, TotalEnergies, Shell, ExxonMobil i Chevron postavile vlastite ciljeve dostizanja ugljične neutralnosti za 2050. godinu. 

Industrijski igrači se na tom dekarbonizacijskom putu kreću različitim rutama, uključujući tehnologiju hvatanja i pohrane ugljika (CCS), proizvodnju vodika i energije iz obnovljivih izvora, razvoj punionica električnih vozila (EV), pohranu energije i biogoriva. 

S obzirom na rastuću važnost energetske tranzicije zbog povećane svijesti o utjecaju emisija fosilnih goriva na klimatske promjene, industrija nafte i plina suočit će se s međunarodnim pritiskom, kaže Ravindra Puranik, analitičar za naftu i plin u tvrtki GlobalData. "Mnoge vlade naglašavaju potrebu za traženjem čišćih goriva kao alternativnih izvora energije kako bi se smanjile emisije", dodaje.

 

Budući zahtjevi 

Kako bi ispunili svoje srednjoročne i dugoročne ciljeve dekarbonizacije, javlja GlobalData, naftni i plinski igrači ulažu u postojeće i nove tehnologije. 

Obnovljivi izvori, posebice Sunčeva i vjetroenergija, neka su od istaknutijih područja u koja ulažu BP, TotalEnergies, Shell i, primjerice, Equinor. 

"Sudionici u naftnoj i plinskoj djelatnosti uravnotežuju svoje emisijski intenzivne portfelje dodajući im projekte obnovljivih izvora, što bi ih moglo pripremiti za buduće zahtjeve na energetskom tržištu. Ovaj prijelaz dodatno je potpomognut regulatornom potporom velikih gospodarstava koja su se obvezala dostići klimatsku neutralnost. Međutim, srednjoročno, tehnologije za smanjenje emisija kao što je CCS pomogle bi energetskim tvrtkama da ustraju u fosilnim gorivima", napominje Puranik.

 

Naftni velikani 

ExxonMobil je jedan od vodećih u industriji koji se bavi razvojem CCS tehnologije i njezinom komercijalnom primjenom. Također, ulaže u projekte plavog vodika koji zahtijevaju korištenje CCS-a. 

S druge strane, europski naftni velikani, poput TotalEnergiesa, BP-a i Equinora daju veću prednost zelenom vodiku s predloženim projektima u Europi i Aziji. 

Shell ulaže u rastuće tržište električnih vozila učinkovito iskorištavajući svoju globalnu mrežu prodajnih mjesta za gradnju punionica električnih vozila. 

"Cilj ove tranzicije je dugoročno izbaciti emisije ugljika iz lanca vrijednosti energije. Trenutno naftne i plinske tvrtke poduzimaju proračunate korake za energetsku tranziciju, ali bi mogle postati dominantni igrači u nadolazećim godinama", zaključuje.

TAGOVI