Dodatnih 25 milijuna kuna za Bikarac

Autor: B.O. Objavljeno: 30.11.2022. 🕜 13:23 Lokacija: Šibenik

Zaokruživanje financijske konstrukcije projekta

U Šibeniku je ovaj tjedan potpisan dodatak ugovora kojim se osigurava dodanih 25 milijuna kuna za Županijski centar za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Bikarac. 

"Potpisivanjem današnjeg dodatka ugovora zaokružuje se financijska konstrukcija ovog projekta koji već pokazuje rezultate i kojim je Šibenik, ali i Šibensko-kninska županija dugoročno dobila kvalitetan i održiv sustav gospodarenja otpadom koji je u skladu s najvišim europskim standardima", izjavio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) Luka Balen

K tomu dodao je kako Šibenik održivo promišlja svoj razvoj te da je prvi u Dalmaciji izgradio takvo postrojenje. Dovršena je komunalna infrastruktura, a moderni centar za gospodarenje otpadom je finale tog procesa.

 

Podzemni kontejneri 

"Danas na Bikarcu možemo vidjeti najmoderniji pogon za mehaničko-biološku obradu otpada u Hrvatskoj. Vlada je donijela odluku da se s 25 milijuna kuna sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zaokruži ova financijska konstrukcija. Naime, tijekom realizacije projekta došlo je i do povećanja investicije pa je Fond morao povisiti investiciju za 12 milijuna kuna, ali i Grad je trebao sufinancirati gradnju s nešto manje od 13 milijuna kuna. Odlučili smo da se jedno i drugo pokrije iz sredstava Fonda kako bismo pomogli Šibeniku. Taj novac može se usmjeriti u nešto drugo kako bi se podignula kvaliteta života građana Šibenika, a jednako tako bilo nam je važno istaknuti one koji rade izvrsno i dati im punu podršku", istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) Davor Filipović

"Grad Šibenik je primjer potpune uspostave gospodarenja otpadom na način kakav je Hrvatska prihvatila potpisom pristupnog ugovora s Europskom unijom. Napomenut ću da Šibenik u ovom trenutku radi na novim lokacijama za ugradnju podzemnih kontejnera te ukupno imamo 22 lokacije na kojima se nalaze podzemni kontejneri. Počeli smo i s ugradnjom podzemnih kontejnera za reciklirajuće materijale", rekao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

 

Najviši standardi 

Direktor CGO-a Bikarac Robert Podrug zahvalio se Fondu i Ministarstvu na pripremi te provedbi projekta. Svi problemi su svladani koordinirano, što je rezultiralo jednim od tri ovakva centra u Hrvatskoj, izvijestio je FZOEU

Šibensko-kninski župan Marko Jelić dodao je kako je Šibenik jedinstvena i uspješna priča po pitanju zbrinjavanja otpada. Pozvao je sugrađane da se brinu o okolišu, ne odlažu ilegalno otpad te recikliraju jer imaju sve preduvjete za odlaganje otpada po najvišim standardima. 

"Želimo što manje odlagati jer ako malo odlažemo, to znači da smo otpad na vrijeme odvojili i tako smo uštedjeli i novac i zaštitili prirodu. Nadam se da će građani ovo shvatiti vrlo ozbiljno s obzirom na to da postoje i određeni troškovi koji nastaju iz ovakvog sustava zbrinjavanja otpada. Ako želite imati niže cijene, valorizirajte otpad jer ono nije smeće već sirovina", poručio je.

TAGOVI