Hrvatskoj opomena zbog žarulja

Autor: B.O. Objavljeno: 29.11.2022. 🕜 14:16 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Rok od dva mjeseca za odgovor na službene opomene

Europska komisija (EK) je donijela paket odluka o povredama zbog toga što članice nisu dostavile informacije o poduzetima mjerama za prenošenje direktiva EU-a u nacionalno zakonodavstvo ('povreda zbog nepriopćavanja'). 

Komisija je uputila službenu opomenu članicama koje nisu dostavile informacije o nacionalnim mjerama za prenošenje direktiva čiji je rok za prenošenje nedavno istekao. U ovom slučaju 15 država još nije izvijestilo o mjerama za potpuno prenošenje 14 direktiva EU-a u području okoliša i prometa, priopćeno je iz Predstavništva EK-a u Hrvatskoj. 

Te članice imaju rok od dva mjeseca da odgovore na službene opomene i dovrše njihovo prenošenje ili EK može odlučiti uputiti obrazloženo mišljenje.

 

Delegirane direktive 

Komisija je tako u prosincu 2021. donijela 12 delegiranih direktiva kojima je ukinut niz postojećih izuzeća za uporabu žive u žaruljama. 

U skladu s Direktivom 2011/65/EU (Direktiva RoHS) elektronika koja sadržava živu ne može se stavljati na tržište, osim ako EK odobri vremenski ograničena izuzeća i izuzeća na temelju primjene. 

Članicama koje do 30. rujna nisu prenijele delegirane direktive o izuzećima za uporabu žive u žaruljama u nacionalno zakonodavstvo danas je upućena službena opomena. Riječ je o Belgiji, Danskoj, Hrvatskoj i Portugalu.

TAGOVI