Srbija mijenja i dopunjuje zakonodavstvo u području obnovljivih izvora

Autor: B. O. Objavljeno: 21.03.2023. 🕜 11:19 Lokacija: Beograd (Srbija)
  • Pogled na mostove na Savi u Beogradu (foto: BL, listopad 2019.)

• Beograd, Srbija, Sava
    Izvor: B.L.

Veća proizvodnja energije iz obnovljivih izvora ključna je za uspješnu provedbu energetske tranzicije i smanjenje negativnog utjecaja energetike na okoliš

Vlada Republike Srbije na prošlotjednoj sjednici prihvatila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije, kojim će se omogućiti daljnji razvoj te djelatnosti, uključujući i provedbu dražbi za nove projekte. 

"Izmjenama zakona postiže se ravnoteža između dva podjednako bitna cilja - veće integracije obnovljivih izvora u naš energetski sustav i sigurnosti rada elektroenergetskog sustava u Srbiji. Izmjenama zakona omogućava se provedba dražbi na način koji će ulagače brže integrirati na tržište i omogućiti im nužnu predvidljivost troškova i poticaja, a s minimalnim troškovima za građane i državu, ali i poticanje privatnih investicija u obnovljive izvore, uz veću dostupnost proizvodnih kapaciteta za naše građane i gospodarstvo iz zelenih, čistih izvora", izjavila je ministrica rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović.
 

Stabilnost elektroenergetskog sustava

Ona je podsjetila kako Srbija trenutačno oko dvije trećine električne energije dobiva iz ugljena i da je povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora ključno za uspješnu provedbu energetske tranzicije i smanjenje negativnog utjecaja energetike na okoliš. 

Izvor: Shutterstock

"Kako bismo to postigli, potrebno je bolje utvrditi ulogu i odgovornosti svih sudionika, kako bismo imali veću proizvodnju zelene energije i stabilnost elektroenergetskog sustava, i to je ono što želimo postići izmjenama ovog zakona", navela je. 

Izmjene zakona pridonijet će i rješavanju pitanja velikog broja zahtjeva za priključenje vjetroelektrana i sunčanih elektrana na elektroenergetski sustav koji zabrinjavaju operatora, među ostalim, zahvaljujući odgovarajućim utvrđivanjem odgovornosti. 
 

Kupac-proizvođač

Jedna od promjena u predloženim izmjenama i dopunama Zakona o korištenju obnovljivih izvora odnosi se i na ograničenje instalirane snage kupaca-proizvođača, u skladu sa sličnom praksom u Europskoj uniji i Energetskoj zajednici.

"Cilj predloženog rješenja je da postojeći model kupca-proizvođača, koji uključuje znatne pogodnosti i izuzeća u odnosu na obveze ostalih sudionika na tržištu prema operatorima sustava, djeluje u jasno utvrđenim granicama kapaciteta koji su prihvatljivi sa stajališta sigurnosti rada elektroenergetskog sustava, ali i da omogući veće sudjelovanje građana i malog gospodarstva u energetskoj tranziciji, potičući bolju uravnoteženost proizvodnje i potrošnje kupaca-proizvođača tijekom godine", objavljeno je na stranicama Ministarstva rudarstva i energetike Srbije

TAGOVI