Mapiranje potencijala obnovljivih izvora u Srbiji

Autor: B. O. Objavljeno: 18.01.2023. 🕜 12:50 Lokacija: Abu Dhabi (Ujedinjeni Arapski Emirati)
  • Obnovljivi izvori: sunčane elektrane i vjetroelektrane (izvornik: Shutterstock, 2013.)

• obnovljivi izvori, sunčane elektrane, vjetroelektrane
    Izvor: Shutterstock

Srbija je zainteresirana za stručnu suradnju s IRENA-om

Jugoistočna Europa ima izuzetan potencijal za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora po konkurentnim cijenama, ali unatoč značajnim ostvarenim ulaganjima to još nije dovoljno za uspješnu zelenu tranziciju, istaknuto je na sastanku ministrice rudarstva i energetike Srbije Dubravke Đedović s generalnim direktorom Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA) Francescom La Camerom u Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 

"U tijeku je donošenje strateških dokumenata u kojima obnovljivi izvori zauzimaju bitno mjesto u omogućavanju veće energetske sigurnosti Srbije, ali i našim nastojanjima za dostizanjem ugljične neutralnosti, prateći ciljeve koje postavlja Europska unija. Posebice smo zainteresirani za stručnu suradnju u području obnovljivih izvora, gdje su nam iznimno bitne informacije koje IRENA pruža o kapacitetima i troškovima ulaganja, iskustvima različitih zemalja i regija", rekla je Đedović.
 

Utvrđivanje konkretnih koraka

La Camera, koji je ponovno izabran za generalnog direktora IRENA-e, zahvalio je na aktivnom sudjelovanju Srbije na skupštini te međunarodne agencije. 

On je podsjetio kako je IRENA vrlo prisutna u Jugoistočnoj Europi, ponudivši stručnu i tehnološku potporu Srbiji u utvrđivanju alata za prepoznavanje i mapiranje potencijala obnovljivih izvora, u čemu je ta međunarodna agencija već sudjelovala u nekoliko zemalja u okruženju. 

La Camera je istaknuo kako je IRENA, osim za podršku mapiranju potencijala obnovljivih izvora, zainteresirana za potporu u utvrđivanju konkretnih koraka za provedbu kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih planova, objavljeno je na stranicama Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

TAGOVI