Danski div gradi niz pučinskih vjetroelektrana u Švedskoj

Autor: B.L. Objavljeno: 17.01.2023. 🕜 11:40 Lokacija: Enfield (Ujedinjeno Kraljevstvo)
  • Vjetroturbina u magli (FOTO: Sander Weeteling)

• vjetroturbine, vjetroelektrane, vjetroenergija, vjetar
    Izvor: Sander Weeteling

Ørsted je zatražio odobrenja za gradnju više postrojenja ukupne snage čak 15 GW

Danska energetska tvrtka Ørsted zatražila je odobrenja za gradnju nekoliko velikih pučinskih ('offshore') vjetroelektrana u vodama Baltičkog mora oko Švedske. Ukupna snaga postrojenja iznosi čak 15 GW i time bi se se ukupna snaga Ørstedovih vjetroelektrana u Švedskoj trebala povećati na 18 GW.

Kada jednom sve predviđene elektrane budu izgrađene, njihova ukupna snaga moći će pokriti više od polovice ukupnih švedskih potreba za električnom energijom. Prva od vjetroelektrana koja će se izgraditi, nakon što budu ishođene sve potrebne dozvole i omogućeno priključivanje na elektroenergetsku mrežu na kopnu, je VE Skåne i to bi trebalo biti 2029. godine. Nakon toga će u narednom desetljeću uslijediti i sve ostale. Snaga te elektrane trebala bi iznositi ukupno 1,5 GW, a očekuje se da bi sve potrebne dozvole trebale biti ishođene već tijekom ove godine. Gradit će se u moru nedaleko od grada Ystada i, kada jednom bude gotova, moći že zadovoljiti polovicu potreba za električnom energijom u pokrajini Skaniji.

Osim te elektrane, plan uključuje i VE Kattegat snage 1,5 GW i VE Gotland, jugozapadno od istoimenog otoka, koje bi trebale biti priključene na elektroenergetsku mrežu do 2032. godine. Tu su i projekti VE Baltic Central snage 4 GW, VE Gävle Öst snage 5,5 GW i VE Gävle Väst snage 4,0 GW, koje bi sve također trebale biti u pogonu do 2032. godine, najavio je britanski pomorski portal 'Riviera'.

 

 

 

TAGOVI