Ponovno se grade odobalne vjetroelektrane u Njemačkoj

Autor: B. O. Objavljeno: 17.01.2023. 🕜 08:13 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Pučinska ('offshore') vjetroelektrana (izvornik: Thomas G. from Pixabay, 2023.)

• vjetroelektrane, pučinske vjetroelektrane, 'offshore' vjetroelektrane
    Izvor: Thomas G. / Pixabay

Njemačka je prošle godine povećala svoje energetske ciljeve za pučinsku vjetroenergiju

Nakon privremenog prekida, Njemačka je ubrzala gradnju pučinskih (offshore) vjetroelektrana u 2021. godini, pokazuje analiza konzultantske tvrtke Deutsche Windguard. 

Na elektroenergetsku mrežu je u prošlog godini priključeno 38 novih vjetroagregata snage 342 MW, navodi se u toj analizi koju je Deutsche Windguard izradilo za nekoliko industrijskih udruženja. A koncem godine u pogonu je bilo 1539 vjetroturbina ukupne snage 8,1 GW, navodi se.

Valja istaknuti kako u 2021. nijedna odobalna vjetroelektrana nije spojena na elektroenergetsku mrežu u Njemačkoj koja je te godine imala 1501 vjetroturbinu na moru ukupne snage gotovo 7,8 GW. 

Većina njemačke pučinske vjetroenergije dolazi iz vjetroelektrana u Sjevernom moru (sedam GW). 
 

Snažne vjetroturbine 

Vjetroturbine postaju sve veće, a time i snažnije. U prosjeku je snaga vjetroturbine iznosila nešto manje od 5,3 MW na kraju 2022. godine. 

"S devet MW svaki, vjetroagregati pušteni u pogon u 2022. predstavljaju najsnažnije offshore vjetroturbine u Njemačkoj do sada", stoji u izvješću.
 

 

Prosječna snaga pojedine vjetroturbine koja se planira postaviti do 2025. prelazi 11 MW, navodi se. Posebice je zanimljivo pritom istaknuti kako novi vjetroagregati mogu doseći visinu do 145 metara. 

Njemačka je prošle godine povećala svoje energetske ciljeve za pučinsku vjetroenergiju. Naime, ona želi priključiti na mrežu nove odobalne vjetroenergetske projekte snage najmanje 30 GW do 2030., 40 GW do 2035. i 70 GW do 2045. godine, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

TAGOVI