Makedonija gradi sve više sunčanih elektrana

Autor: N. D. Objavljeno: 19.01.2023. 🕜 09:01 Lokacija: Skopje (Makedonija)
  • Dio sunčane elektrane (izvornik: pornvit_v / Shutterstock, 2011.)

• sunčane elektrane, fotonaponski sustavi, fotonaponski moduli, Sunčeva energija
    Izvor: pornvit_v / Shutterstock

Sjeverna Makedonija bi samo ove godine mogla dodati 250 MW na mrežu

Sjeverna Makedonija gradi sve veći broj sunčanih elektrana, pokazuju podaci regulatorne komisije koja izdaje dozvole, piše Balkan Green Energy News. Lani je izdano 267 dozvola za obnovljivce, a ukupna snaga novih elektrana iznosi 152,2 MW. Najveći interes izazivaju sunčane elektrane, za koje je izdano dozvola za snagu od 106,5 MW. Slijede vjetrolektrane - 36 MW, male hidroelektrane sa 7,2 MW i bioplinska postrojenja za 2,5 MW.

Energetskom sustavu zemlje su 2022. pridodani kapaciteti iz obnovljivaca jednaki planiranoj snazi tri strateška energetska projekta - HE Kozjaki Sveta Petka te vjetroparka Bogdanci, a kapaciteti za proizvodnju zelene električne energije povećani su za 7% lani. Elektrane koje su izgrađene prošle godine mogu podmiriti potrebe 65.700 kućanstava. 

Predsjednik regulatorne komisije Marko Bislimoski ističe da je energetska kriza ponukala mnoge tvrtke da ulažu u obnovljivce, kako bi podmirili što je moguće više vlastitih potreba za električnom energijom. Ako se ovaj trend nastavi u ovoj godini moguće je priključenje čak 250 do 300 MW na mrežu. Bislimoski kaže da se razmatra zakonska obaveza da svatko tko izgradi FN elektranu dobije i obavezu izgraditi bateriju.

TAGOVI