Južni Jadran dobiva plutajuću vjetroelektranu

Autor: B.O. Objavljeno: 04.10.2022. 🕜 14:03 Lokacija: Zürich (Švicarska)

Snaga VE Lupiae Maris bit će 525 MW

Švicarska tvrtka koja razvija projekte obnovljivih izvora Galileo i talijanska tvrtka Hope Group ulaze u zajedničko ulaganje – gradnju plutajuće vjetroelektrane Lupiae Maris snage 525 MW. U sklopu projekta, javlja Galileo, predviđeno je postavljanje 35 plutajućih vjetroturbina na južnom Jadranu, između talijanskih gradova Brindisi i Lecce. Očekivana snaga svakog vjetroagregata je 15 MW. 

Vjetroenergetsko postrojenje bit će smješteno nekoliko kilometara od obale, na većoj udaljenosti o konvencionalnih odobalnih (offshore) vjetroelektrana

VE Lupiae Maris je projektirana za proizvodnju otprilike 1,5 milijardi kW h električne energije godišnje. A to približno odgovara godišnjim potrebama u više od 500.000 kućanstava. Prema očekivanjima, ta će vjetroelektrana zamijeniti uvoz otprilike 150 milijuna prostornih metara prirodnog plin godišnje. 

"Ogroman napredak koji je posljednjih godina napravila tehnologija pučinskih vjetroelektrana, posebice u sjevernoj Europi, omogućit će značajan broj takvih projekata u talijanskim morima, generirajući velike količine obnovljive energije za tu zemlju. Uvjereni smo da projekt Lupiae Maris predstavlja izvrsnu priliku za razvoj novih industrijskih kapaciteta i inovativnog opskrbnog lanca, kako u Apuliji, tako i u ostatku Italije", izjavio je Francesco Dolzani, predsjednik novoosnovane zajedničke tvrtke Lupiae Maris i direktor poslovnog razvoja Galilea u Italiji.

 

Epohalna prilika 

"Država treba postići iznimno zahtjevne ciljeve energetske tranzicije i to predstavlja za Apuliju i južnu Italiju zahtjevan pothvat i epohalnu priliku. Offshore vjetroelektrane i zeleni vodik predstavljaju osnovnu djelatnost naše skupine te su temelji uspjeha u ovom izazovu, u kojem će angažman lokalnih zajednica, njihovih predstavnika i građana koje uključujemo od nastanka naših projekata, biti važni i odlučujući", objašnjava Michele Scoppio, izvršni direktor Hopea. 

"Italija je za Galileo ključna zemlja za razvoj novih projekata obnovljivih izvora u Europi. Ta država s pravom diversificira svoj energetski miks novim tehnologijama obnovljivih izvora, kao što su plutajuće pučinske vjetroelektrane. Ta tehnologija će imati velik potencijal u budućnosti jer udvostručuje vodenu površinu pogodnu za razvoj projekata pučinske vjetroenergije u Europi, stvarajući temelj za proizvodnju zelenog vodika te će presudno pridonositi većoj energetskoj neovisnosti našeg kontinenta", kaže Ingmar Wilhelm, izvršni direktor Galilea.

TAGOVI