Siemens Gamesa otpušta 10% zaposlenih i restrukturira se

Autor: N.D. Objavljeno: 05.10.2022. 🕜 09:04 Lokacija: Hamburg (Njemačka)

Kriza u industriji obnovljivaca uzima veliki danak

Kašnjenja u isporukama i povećanje cijena materijala doveli su do Siemens Gamesu u položaj da u svom planu restrukturiranja pod nazivom Mistral najavi čak 2.900 otkaza, što je čak 10% zaposlenih. Upravni odbor najavio je da će se usredotočiti na segment vjetroagregata za offshore elektrane. Siemens Gamesa najveće rezove napravit će u Danskoj, gdje 800 ljudi dobiva otkaz, u Njemačkoj njih 465, a u Velikoj Britaniji ukupno 50. Siemen Energy, koji kontrolira dvije trećine tvrtke, u svibnju je objavio da je namjerava u potpunosti preuzeti.

Svi glavni proizvođači vjetroagregata rade već neko vrijeme s gubicima zbog ulaznih troškova i logističkih izazova koji su se pojavili zbog pandemije. Cilj je povratiti profitabilnost i formirati "pojednostavljenu i ekonomičnu strukturu" dugoročno. Danas se skoro sve vjetroturbine proizvode u Europi. WindEurope naglašava da više cijene čelika i prijevoza i zastoji u lancu opskrbe podižu cijene vjetroelektrana. 

Proizvođači trebaju apsorbirati te troškove, ako ugovori s investitorima nisu indeksirani. Većina vjetroparkova ima fiksni prihod, koji je proizašao iz državnih tendera ili iz PPA ugovora s nekim potrošačem energije, kako bi si osigurali stabilnu cijenu i zaštitili se od varijacija na veleprodajnom tržištu. Takvi investitori nemaju koristi od porasta cijena električne energije

TAGOVI