Eksplozija cijene električne energije u predstojećoj zimi

Autor: N. D. Objavljeno: 20.04.2023. 🕜 13:44 Lokacija: Pariz (Francuska)
  • rashladni tornjevi elektrane (izvornik: Shutterstock, 2007.)

• rashladni tornjevi, termoelektrane, nuklearne elektrane
    Izvor: Shutterstock

Cijene struje u Francuskoj za sljedeću zimu dvostruko su više od futuresa u Njemačkoj

Cijene električne energije u Francuskoj za početak 2024. dvostruko su veće od njemačkih cijena za sljedeću zimu jer ogromna francuska nuklearna flota i dalje ne uspijeva pokazati pouzdanost i maksimalnu dostupnost.

Francuska cijena struje za prvo tromjesečje 2024. u srijedu je iznosila416 eura po MWh. To je više nego dvostruko više od cijene za isto razdoblje u Njemačkoj, gdje je cijena struje bila 169 eura po MWh početkom 2024., prema podacima koje je prikupio Bloomberg. 

Francuska je imala problema s mnogim svojim nuklearnim reaktorima, od kojih je polovica zatvorena zbog popravaka i održavanja nekoliko puta tijekom prošle godine. Njemačka je u međuvremenu u subotu isključila svoje posljednje tri nuklearne elektrane. 

 
I dalje manja proizvodnja

 

Trenutačno francuske nuklearne elektrane proizvode 17,5% manje od prosječne stope proizvodnje za 2020. i 2021. To je poboljšanje u odnosu na 23% manje proizvodnje prošle godine, tako da postoji određeni napredak, ali zabrinutost ostaje.

U Francuskoj se prošlog mjeseca ponovno pojavila zabrinutost zbog operacija velike francuske nuklearne flote nakon što je francusko tijelo za nuklearnu sigurnost, ASN, naložilo EDF-u da pregleda svoj program provjera reaktora, nakon pronalaska još jedne pukotine na nuklearnoj elektrani.

To je dovelo do jednodnevnog porasta francuskih cijena električne energije od 8% za sljedeću godinu, najvećeg skoka od kraja siječnja. Tijekom većeg dijela prošle godine proizvodnja nuklearne energije u Francuskoj bila je daleko ispod kapaciteta, budući da je više od polovice reaktora u zemlji bilo izvan mreže u jednom trenutku u jesen zbog popravaka ili održavanja.

 

TAGOVI