Veliki francusko-talijanski savez za nuklearnu energiju

Autor: N. D. Objavljeno: 06.03.2023. 🕜 15:28 Lokacija: Pariz (Francuska)
  • Rashladni tornjevi termoelektrane ili nuklearne elektrane u vlasništvu francuske elektroenergetske tvrtke EDF (izvornik: olrat / Shutterstock, 2022.)

• EDF, termoelektrane, nuklearne elektrane, rashladni tornjevi
    Izvor: olrat / Shutterstock

Francuska planira gradnju šest reaktora, a Italija propituje svoju zabranu

Francuska elektroprivreda EDF, njezin talijanski ogranak Edison, talijanska Ansaldo Energia i njezina jedinica Ansaldo Nucleare procjenjuju mogu li surađivati na razvoju nuklearne energije u Europi , objavili su danas.

Prema pismu namjere koje su tvrtke potpisala, suradnjom bi se podržali EDF-ovi novi nuklearni projekti, posebno mali modularni reaktori. 

Sporazum također ima za cilj ponovno pokrenuti raspravu o ulozi atomske energije u Italiji, koja je prestala koristiti nuklearnu proizvodnju 1987. nakon što su Talijani glasovali protiv toga na referendumu.

Francuska i Italija na putu u nuklearno

Zanimanje za nuklearnu energiju ponovno je oživljeno jer Europa traži alternative ruskom plinu, kao i za smanjenjem emisije ugljičnog dioksida. Sporazum će "ojačati europski opskrbni lanac naših tehnologija u kontekstu u kojem mnoge europske zemlje planiraju nove nuklearne programe", rekao je Vakis Ramany, stariji potpredsjednik EDF-a, javlja Reuters.

Francuska planira gradnju novih nuklearnih reaktora, konkretnije, riječ je o šest elektrana EPR 2, a prvi bi mogao početi s radom 2035., sudeći prema razvoju situacije u Francuskoj. Tamošnji parlamentarni odbor za gospodarstvo prošli je tjedan glasao protiv trenutnog limita o 50% udjela nuklearne energije u energetskom miksu, što je ozakonjeno 2015. Službeno, Francska iz NE dobiva 69% električne energije, javlja Euractiv. 

TAGOVI